2020. július 06., hétfő
Csaba

Külföld

Nagy Britannia péntek után is az Európai Unió tagja maradhat!

Rábólint az Európai Unió az Egyesült Királyság által kért Brexit-halasztásra a holnapi EU-csúcson, de egyelőre bizonytalan, hogy az EU-27 vezetői milyen végső dátumot határoznak meg. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a britek április 12-én nem lépnek ki az unióból – tudatta a V4na nemzetközi hírügynökség.

A Sky News birtokába jutott dokumentum szerint az Európai Tanács hozzájárul az Egyesült Királyság által kért halasztáshoz, amíg Theresa May miniszterelnök kormánya ratifikáltatni tudja a brit parlamenttel a kilépési megállapodást.

A holnapi csúcs után kiadni tervezett nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy a „halasztásnak annyi ideig kell tartania, amíg szükséges”, de „semmi esetre sem tovább, mint XXXX.XX.XX”. Az üresen hagyott rész a végső dátumot jelöli, amit a holnapi csúcson fognak meghatározni az uniós országok vezetői.


Ez lehet a Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke által korábban bejelentett egyéves rugalmas halasztás (flextension), vagy a sajtóhírek szerint a francia elnök Emannuel Macron által preferált év végéig tartó engedmény. A holnapi csúcson Theresa May hivatalosan június 30-ig kér majd halasztást, de uniós források szerint valószínűtlen, hogy erre az EU rábólintana.

A dokumentum arról is szól, hogy a briteknek Európa Parlamenti választást kell tartani, ha május 22-ig nem tudják ratifikáltatni a kilépési megállapodást, és kijelenti, hogy annak az unióval való újratárgyalása nem lehetséges. Ha a britek nem tudják elfogadtatni a parlamenttel a megállapodást és uniós választást sem tartanak, akkor június 1-én megszűnik az Egyesült Királyság EU tagsága.


A halasztás idejére az Egyesült Királyság az EU teljes jogú tagja marad, és továbbra is bármikor visszavonhatják az unióból való kilépési szándékukat. A nyilatkozat hetes pontja viszont arról szól, hogy ebben az „egyedi időszakban” a briteknek úgy kell viselkedni, ahogy az egy kilépni szándékozó tagállamtól elvárható és tartózkodniuk kell minden olyan lépéstől, amely akadályozhatja az EU által kitűzött célokat.

Ez utóbbi pont valószínűleg a Brexit-párti brit konzervatív politikus Jacob Rees-Mogg megszólalása miatt került bele a nyilatkozatba. Rees-Mogg korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az unió nem megy bele a határidő rövidebb kitolásába, akkor a britek belülről fogják megzavarni az uniós törvényhozás munkáját.

Kapcsolódó Cikkek