EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Belföld

Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.

A Biology Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői azt is megállapították, hogy minél messzebb él egy macska az Egyenlítőtől, annál nagyobb eséllyel fertőződik meg valamilyen baktériummal vagy vírussal, ha szabadon kószál.


“Minden egyes szélességi fokkal 4 százalékkal nő a fertőzés valószínűsége” – mondta Kayleigh Chalkowski, az amerikai Auburni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: “azt gondolnánk, hogy a trópusi területeken élő macskák esetében magasabb a kockázat a régió gazdag vadvilága és a nagyszámú parazita miatt, ám épp ellenkező a helyzet”.

Chalkowski és kollégái 21 olyan korábbi tanulmány eredményeit fésülték át, amelyek egy vagy több betegség előfordulásának gyakoriságát hasonlították össze beltéri és kültéri környezetekben. A szakemberek 19 különböző, macskákra veszélyes kórokozó jelenlétét vizsgálták 16 országra – köztük Spanyolország, Kanada, Ausztrália, Svájc, Németország, Pakisztán, Brazília és Hollandia – kiterjedően.


“Ez az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a különböző földrajzi régiókban és a különböző típusú kórokozókat figyelembe véve, milyen mértékű kockázatot jelent a fertőzések szempontjából a macskák szabadon kószálása” – jegyezte meg Chalkowski.

“Megállapítottuk, hogy azokat a macskákat, amelyek kijárnak a szabadba 2,77-szer nagyobb eséllyel fertőzi meg valamilyen parazita, mint azokat a társaikat, amelyek nem hagyják el a házat” – mondta a szakember.

Ez majdnem az összes vizsgált betegség, köztük a macskaorsóféreg és a toxoplazmózis nevű parazita-fertőzés esetében is igaz volt, függetlenül attól, hogy milyen úton – a talajból, más macskáktól, vagy egerektől, madaraktól – kaptán el a betegséget a macskák.

“Gyakorlatilag mindegy, hogy a világ melyik pontján él az ember, a macskák bent tartása remek módja annak, hogy megóvjuk őket a fertőző betegségektől” – emelte ki a tanulmány legfőbb megállapítását Chalkowski, megjegyezve, hogy ezt a tanácsot azért is érdemes megfogadni, mert “a macskák által hordozott kórokozók egy része az emberre is átterjedhet”.

A becslések szerint 500 millió házi macska él világszerte, ebből 90 millió az Egyesült Államokban, 13 millió Franciaországban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.

 • Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

 • Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a fővárosi XII. kerületben található Svábhegyi Bölcsőde, a több mint félmilliárd forintos fejlesztés keretében két új épületszárnnyal bővült az intézmény épülete, valamint annak környezetét is rendbe tették.