EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Külföld

Orbán: Csak a Fidesz áll ki a magyarokért

Csak a Fi­desz–KDNP al­kal­mas arra, hogy kellő súllyal, ko­moly­ság­gal kép­vi­selje Ma­gyar­or­szá­got a nem­zet­közi szín­té­ren, hogy ki­áll­jon a ma­gya­ro­kért Brüsszel­ben – je­len­tette ki Orbán Vik­tor a vajdasági Szabadkán.

Szimbolikusnak nevezte a magyar miniszterelnök, hogy éppen Szabadkán, a Vajdaság második legnépesebb városában kezdte EP-választási kampánygyűlését.


– Lassan az egész Kárpát-medencében megfogalmazódik az az érzés, hogy a magyarok hiába élnek 7-8 ország területén, mégis összetartoznak, ami nemcsak történelmi tény, hanem feladat, kihívás a jövőre nézve – fogalmazott Orbán Viktor a Városháza dísztermében. A miniszterelnök kifejtette: a múltban kevesen gondolták volna, hogy Magyarország olyan anyaországgá válik, amely minden fórumon, a legerősebb országokkal szemben is, képes kiállni a határon túl élő magyarokért.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ugyanakkor azt is hozzátette a magyar kormányfő: azt a magyarországi pártot, amely szerint még szavazati jog és kettős állampolgárság sem járna a határon túli magyaroknak, rendre leszavazzák a választók. A Fidesz elnöke szerint az általa vezetett pártközösség azonban abban is érdekelt, hogy Szerbia mihamarabb az Európai Unió tagállamává váljon, ami szerinte a szerbiai magyaroknak és az uniónak egyaránt érdeke.


Orbán Viktor példaként hozta fel, hogy Magyarországról egyre kevesebben mennek külföldre munkát vállalni, sőt: a gazdasági stabilitásnak köszönhetően a korábban kiköltözöttek közül egyre többen térnek haza, s szerinte az anyaország segítségével a Vajdaság is képes lesz az elvándorlás megállítására. A kormányfő úgy véli, ez a folyamat hazánkban egyre látványosabb lesz, és nagyarányú visszavándorlás veszi kezdetét.

– Mind Magyarországon, mind Szerbiában adott a politikai stabilitás, így ha most megragadják a lehetőségeket, a következő 3-4 évben 8-10 év munkáját is el lehet végezni – zárta beszédét a magyar miniszterelnök.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek