EUR: 326,48 Ft
CHF: 289,66 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Sport

Őrület, mik kerültek elő az autóversenyző fotóalbumából

Különleges versenyzői múlttal büszkélkedhet a többszörös magyar bajnok Makai György, aki húsvétkor a RabócsiRingen a Hankook Racer Cup RX rallycross versenyen indul. Az amerikai NASCAR sorozatot is megjárt, akkor huszonéves pilóta tíz évvel ezelőtti álomkorszakát idéző fotói nemrég kerültek elő.

2008. Makai György NASCAR . New Smyrna Beach. Fotó/makaiteam

Több mint 120 pilóta várja a rajtot a 22. alkalommal megrendezésre kerülő húsvéti szezonnyitó rallycross futamon a RabócsiRingen. Közép-Európa legerősebb bajnoksága a magyar, amelyen nemzetközi sztárpilóták is indulnak. De csak egy olyan van köztük, aki az amerikai autóversenyzés Mekkáját is megjárta. Makai György 2005-ben, 20 évesen ülhetett először NASCAR versenyautóba Chicagóban, ahol az ARCA-Remax versenyen indult először. Ezzel a fiatal magyar srác történelmet írt, mivel ő volt az első Kelet-Európai pilóta a NASCAR addigi zárt világában.

2008 Daytona Beach. A “Speed limit” 10 mérföld/óra a parton. Gyuri még sosem ment ilyen lassan. Fotó/makaiteam

– Féléves procedúra után kaphattam meg az amerikai versenylicencet – emlékezik vissza Makai György. – Már akkor is sejtettem, hogy ez nem kis dolog. Magyar autóversenyzőként beülni Amerikában egy NASCAR autóba hihetetlen élmény volt, de ez igazából később tudatosult bennem és máig nagyon büszke vagyok rá.


2008 február Daytona 50. jubileumi verseny 200.000 néző. Fotó/makaiteam

-Természetesen sok körülménynek kellett összeállnia, hogy ez sikerülhessen. Jó időben, jó emberekkel kellett találkoznom. Hálás vagyok mindazoknak, akiknek mindezt köszönhetem, akik anno 2005-ben segítettek eljutni az USA-ba. A szüleimnek, akik mindketten korábban szintén versenyezetek, Zengő Zolinak, meg persze az akkori menedzsmentnek.

2008 USA. Makai György tesztvezetés. Fotó/makaiteam

Később, 2008-ban már Drew Patey, a floridai Safety-Kleen Motorsports tulajdonosa támogatta Makai amerikai NASCAR futamait a GreenLight Racing Team-mel közösen. Drew Patey nem kis név a NASCAR-ban, ő volt például a 2019 februárban Daytonában megrendezett NASCAR futam Grand Marshall-ja. Olyan helyi szakemberek segítették a fiatal magyar versenyző karrierjét a több mint tíz évvel ezelőtti amerikai álom beteljesülésében, akik a NASCAR igazi megszállottjai.


2008 február Daytona NASCAR 50. jubileumi futam. Makai György és Drew Patey. Fotó/ makaiteam

– A piros-fehér-zöld sávos autó és a pilótája is unikum volt 2008-ban, hisz évtizedekig patrióta verseny volt a NASCAR, külföldiek nélkül – meséli Makai György. – A versenyzők relatív egész jól fogadtak, de ez mégis csak az amerikai versenyzők sorozata volt. A csapat mindig maximálisan mellettem volt, mert a tesztek alatt sikerült nagyon jó időket és pályacsúcsot is összehoznom. A szponzorok a legelső versenyeken eléggé elzárkóztak, főként mert nem amerikai vagyok, de később már látták bennem fantáziát. A kinti sikeres debütálás után néhány magyar cég is beszállt, így összejött a nevezési díj, ami nem kevés a NASCAR futamokon.

2008 május 20. Charlotte tesztvezetés. Makai György piros-fehér-zöld paripája. Fotó/makaiteam

Tíz évvel a NASCAR-kaland után nehéz elképzelni, milyen új élményeket tud még a hazai versenyzés produkálni Makai Györgynek. De az adrenalin fokozására a pilóta megtalálta a megoldást. Saját csapatot épített társával, Ivanov Ivánnal. A Team MDR-rel a SlovakiaRingen és a Hungaroringen mutatkoztak be ebben a szezonban.

2019. április 13. Ivanov Iván és Makai György. A csapat stabil pontszerzéssel zárta a Hankook E30 Racer Cup versenyt a Hungaroringen Fotó/Team MDR

– Már a saját csapat önmagában is egy elég nagy kihívás és feladat. Az utóbbi, közel tíz évben különböző márkakupákban versenyeztem, sosem pihentem. Elgondolásom szerint ezek azok a versenyek, amelyeken valóban az számít, ki mit tud a pályán az egyforma autókkal. Mert nem a pénz dönti el az eredményt, ahogy a NASCAR-ban sem feltétlenül, hisz ott is nagyon tudni kell vezetni a 300-al, néha csak 5 cm-re egymás mellett száguldó gépeket. A mostani feladatom a versenyzés mellett a csapat fejlesztése és a versenyzők tréningezése, hogy az eredményeink még jobbak legyenek. Így párommal, Szegfü Adriennel is sokat edzünk, mert neki minden új még a gyorsasági szakágban. Viszont amikor a pályán vagyunk, nincs kegyelem egyik versenyzővel sem és keményen „meglökdösöm” őket, amikor például gokartozunk, ha éppen lassúak vagy elrontanak valamit. A végleges elköteleződés a párkapcsolatunkban még várat magára, először megnézem, hogy mennyire gyors ebben a szakágban – tette hozzá viccesen Makai.

Szegfü Adrienn a Team MDR csapat tagja, Makai György párja. Korábbi sérülése miatt még nem indulhat versenyen. Fotó/Team MDR

A 2019-es bajnokságot indító futam a SlovakiaRingen Makai György abszolút győzelmével zárult. Első hazai ralikrossz futamán a Hankook Racer Cup a hétvégén a máriapócsi pályára érkezik. A hazai helyszín adta körülményeket már nagyon várta a mezőny, hiszen hatalmas nézősereg előtt versenyezhetnek. Makai György csapata, a Team MDR két kategóriában hat versenyzővel rajtol a húsvéti versenyen Máriapócson. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Meccs közben halt meg a játékvezető

    Meccs közben halt meg a játékvezető

    Meccs közben halt meg a játékvezető a bolíviai El Alto városában. Victor Hugo Hurtado a vasárnapi Always Ready–Oriente Petrolero első osztályú labdarúgó-mérkőzés 47.

  • Búcsúzik az idei NB I-es szezon

    Búcsúzik az idei NB I-es szezon

    Véget ért az OTP Bank Liga 2018/19-es szezonja. A bajnokságot a Ferencváros nyerte meg, így már harmincszoros bajnoknak mondhatja magát az Üllői úti csapat. A tabella két utolsó helyezettje pedig az MTK Budapest lett és a Szombathelyi Haladás, így ezek az együttesek a másodosztályban kezdik meg a következő idényt.