EUR: 326,55 Ft
CHF: 289,77 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb Miskolc

Összefogással újulhat meg a református templom

Az Avasi református templom egész Miskolc közössége számára fontos és jelentős történelmi-építészeti örökség, a mellette található harangtoronnyal és temetővel kiemelkedő műemlékegyüttes. Most a miskolci polgárság ismét sokat tehet azért, hogy az épület megújuljon – a helyiek, a bel- és külföldi látogatók nagy örömére.

Nem példa nélküli, hogy az itt élő polgárok összefognak egy jó ügy érdekében: a XV. században a város lakosságának erőfeszítései és adományai is hozzájárultak a jelenlegi gótikus templom építéséhez. Nem egészen száz évvel később ugyancsak a város polgárainak erőfeszítésével és adományai segítségével újjáépült a templom az 1544-es tűzvészt követően 1564-re. Ezt a hagyományt eleveníti fel a Miskolc-Avasi Református Egyházközség azzal, hogy április 26-án, pénteken 18 órától jótékonysági estet szervez a Népkerti Vigadóba. A közadakozással a templom felújítását segíthetjük.


Adományokat gyűjtenek az Avasi templom rekonstrukciójára

A mostani rekonstrukció azonban nem merül ki a 30-40 évente esedékes zsindelycserével. Az egyházközség a konzorciumi partnere Miskolc városának abban a pályázatában, amelynek segítségével bruttó 212 millió forint turisztikai forráshoz jutottak. Ebből bruttó 183 millió forintot fordíthatnak az építésre, és ezt az összeget egészíti ki tízmillió forinttal a Tiszáninneni Református Egyházkerület, hogy a pályázatban előírt minimális műszaki tartalmat elérjék. Ez magában foglalja a tető felújítását, az ereszcsatornák helyreállítását, a legszükségesebb külső statikai javításokat, valamint a tetőszerkezet megtekintéséhez szükséges belső lépcső kialakítását.

Az épület belsejére is ráférne a megújulás

A pályázat ellenben nem tartalmazza – a legszükségesebb vakolatjavításokon kívüli – a belső munkákat, a csapadékvíz elvezetését, a balesetveszélyes külső lépcsősorok helyreállítását, valamint az elektromos rendszer felújítását. A közadakozásból elsősorban ezeket szeretnék elvégeztetni.


Az építési munkákat várhatóan 2019 májusában kezdik, és ez év végén zárják le. Kriza Ákos Miskolc polgármesterének fővédnöksége alatt álló, szélesebb körű közadakozást is várhatóan ezekben a hónapokban tartják.

A jótékonysági esten fellép a Miskolci Dixieland Band, a Reményi Ede Kamarazenekar és a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola énekkara. A szervezők hangsúlyozzák: a templom felújítása nemcsak a református gyülekezet, de a város közössége számára is komoly jelentőséggel bír! Miskolc büszke lehet turisztikai szempontból is fontos emblematikus épületére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.