2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület

Őszre kész lesz a Millennium Háza

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest Projekt keretében; a csaknem hárommilliárd forintos beruházásból megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Ilyen most….és ilyen lesz! (MTI/Máthé Zoltán)

 

– A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay kerámiákat is restaurálták – közölte Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Hozzátette: felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy interaktív állandó tárlattal idézi meg a századfordulós Budapest világát.
– A Millennium Háza másik szárnyában Zsolnay kávéház nyílik, a mélyföldszinten pedig egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki. Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy visszaállítják az épület eredeti főbejáratát is, így a Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni – mondta Baán László, aki azt is elárulta, hogy az új főbejárat elé nagyszabású rózsakertet alakítanak ki, közepén egy Zsolnay szökőkúttal. Szintén a Városliget délkeleti oldalán, a Millennium Háza közelében épül többek között egy két kilométeres futókör és a világszínvonalú, új Nagyjátszótér.
Sághi Attila, a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az épület belső falai a világháborús sérülések miatt elvesztek. A ház ezután ipari, irodai jelleget kapott, most azonban rekonstruálják a homlokzat mellett az eredeti belső térstruktúrát is.


Kapcsolódó Cikkek