2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Ovisoknak is tanítható az önvédelem

Egyre népszerűbbek a különböző önvédelmi tanfolyamok. Kovács Ildikó tíz éve oktatja, hogyan védjük meg magunkat, szerinte már óvodáskorban érdemes elkezdeni a tanulást, mert az alapokat ebben a korban lehet lerakni. A szakértő szerint azok a technikák alkalmasak ilyen célra, amelyek alapvetően egyszerűek és gyorsan megtanulhatók.

Bárkivel megtörténhet


A statisztikák azt mutatják, hogy életünk során legalább egyszer kerülünk olyan helyzetbe, amikor fizikailag meg kell védeni magunkat, és ez bárkivel bármikor megtörténhet.

– Azok az emberek áldozattípusok, akik nincsenek jelen a környezetükben, nem tudatosak, és azt hiszik, hogy velük ez nem történhet meg – ez adódhat abból, hogy úgy érzik, biztonságos környéken élnek és mozognak.


Mire figyeljünk?

1. Nem szabad félni, mert az kontraproduktív, de jelen kell lenni a helyzetben.

2. Ha fölszállok a metróra, megnézem, hogy kikkel utazom együtt.

3. Ha leszállok egy ritkábban lakott helyen, megnézem, hogy ki száll le velem.

Nem minden a testalkat

Egy kisebb súlyú, gyengébb fizikumú ember is tud védekezni, ha ezeket a fogásokat megtanulja. Az oktatás elméleti részében taktikákat tanítunk: mire figyeljünk oda, hogyan lehet észrevenni, ha valaki támadó szándékkal követ. Ennek pszichológiai vetületéről sokat lehetne beszélni, de ha ráébredünk, hogy mire képes a testünk, annak tudatában magabiztosabbá válhatunk.

Árulkodó jelek

Ez a belső erő szóban is hatékonyabbá tehet minket. Ha ehhez elméleti tudás is párosul, akkor hamarabb észrevesszük a problematikus embereket. Árulkodó a testtartás, a viselkedés. A szakember szerint veszélyhelyzetben ösztönösen kell valamit csinálnunk, de ezt a közösség is elfojtja, például amikor egy kislánynak azt mondjuk, hogy a lányok nem verekszenek.

Már a homokozóban is

– Amikor a gyerektől elveszik a lapátját, fontos, hogy a szülő jó instrukciókat adjon neki: mondja azt, hogy menj oda, és kérd vissza a lapátot, mert azzal most te szeretnél játszani. Nem hagyjuk magára ebben a helyzetben, de alapvetően azt kell sugallnunk, hogy mondhat nemet, és kiállhat magáért. Vannak gyerekek, akik nem szeretik, ha ölelgetik őket. Erre is lehet nemet mondani, és kitenni magunk elé a kezünket, eltolni magunktól, és ezt már egy hároméves is könnyen megtanulja. Nekik is vannak határaik, amelyeknek a betartatását kisgyerekkorban lehet a legkönnyebben megtanítani – mondta el a szakember, aki kiemelte, hogy bár nála a háromévesek csoportja a legfiatalabb, sosem késő önvédelmi oktatásra jelentkezni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.