2019. december 09., hétfő
Natália

Sport

Pakisztánban is elindult hódító útjára a teqball

Pakisztán fővárosában, Iszlamabádban is bemutatkozott az egyik legyorsabban fejlődő sportág, a teljes egészében magyar fejlesztésű teqball. Az a sporteszköz, mely népszerűsítésében  a brazil Ronaldinho is komoly szerepet vállal.

Az Európai Unió Képviselete (EUDEL) harmadszorl rendezte meg a Pakisztáni Nemzeti Galéria udvarán az EUROVILLAGE elnevezésű rendezvényét, amelyen az EU tagállamok saját standjaikon mutakozhattak be a helyi érdeklődőknek. Magyarország iszlamabádi nagykövetsége, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztálya a teqball képviselővel közösen hatalmas érdeklődéssel kísért bemutatót szervezett, tömegek ismerkedhettek meg a feltörekvő sportággal. A speciális asztalok és a játékot professzionális szinten üző játékosok természetesen Magyarországról érkeztek. A látványos bemutatót órákon át sokezren figyelték, a bátrabbak ki is próbálhatták tudásukat.


A rendezvény része volt a világ csaknem 140 országában megrendezésre kerülő International Day of Sport and Peace akciónak, amelynek fővédnöke II. Albert monacói herceg, az ENSZ, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatását is maga mögött tudhatta.

A rendezvényen használt két nagyértékű asztal egyébként Pakisztánban marad, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a teqball szövetséggel közösen adományként ajánlotta fel, az egyiket egy helyi, drogfüggő fiatalok rehabiltációjával foglalkozó alapítványnak, a másikat pedig a frissen megalakult Pakisztáni Teqball Szövetségnek. A magyar sportdiplomáciai akciónak komoly visszhangja volt, a helyi sajtó és egyebek mellett a pakisztáni állami televízió is több alkalommal fogalkozott az eseménnyel.


A magyar bemutatót a nagyközönségen kívül megtisztelte jelenlétével a pakisztáni kormány több tagja, befolyásos helyi üzletemberek, valamint több ország külképviseletének vezetői. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a teqball szép jövő előtt áll, de igazából már jelen időről is lehet beszélni, hiszen a 2108-ban második alkalommal megrendezett franciaországi világbajnokságon félszáz ország képviseltette magát.

Említést érdemel, hogy Imran Khan pakisztáni miniszterelnök, egykori krikett világbajnok, tavalyi kormányalakításával a több mint 200 millió lakost számláló országban felértékelődött a sport és a sportdiplomácia szerepe. Ennek jegyében Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciái Főosztályának vezetője magas rangú pakisztáni kormánytisztviselőkkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket, így  Aamir Mehmood Kiyani egészségügyi miniszterrel, Zahur Janjua európai ügyeket felügyelő helyettes külügyi államtitkárral, Mahabat Khan tartományközi koordinációért felelős helyettes államtitkárral, Sheikh Ansar Aziz iszlamabádi polgármesterrel. A pakisztáni vezetők elismeréssel adóztak a magyar sportsikereknek, és komoly érdeklődést mutattak a magyar kormány azon stratégiája iránt, amely alapján Magyarországon a sportot kiemelt ágazatként kezelik, a példát követendőnek tartják.

Kapcsolódó Cikkek