EUR: 326,52 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Pénzmosás gyanújával indult nyomozás Omar el-Besír ellen

Pénzmosás és nagy összegű külföldi valuta törvénytelen birtoklása gyanújával indított nyomozást a szudáni főügyész Omar el-Besír megbuktatott szudáni elnök ellen – közölték szombaton igazságügyi források.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a katonai hírszerzés átkutatta Besír otthonát, ahol összesen mintegy 6 millió euróval, 351 ezer dollárral és 5 millió szudáni fonttal (93 ezer euró) megpakolt bőröndöket találtak. A főügyész elrendelte a megbuktatott államfő mielőbbi kihallgatását a bírósági tárgyalás előkészítése érdekében.


Omar el-Besírt a kartúmi Kobar börtönben fogják kihallgatni, ahol szerda óta tartják fogva magánzárkában, szigorú felügyelet alatt.

A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a főügyész azt is bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre a korrupciós, illetve közpénzeket is érintő vizsgálatok, illetve a mostani hatalomátvétellel összefüggésbe hozható bűncselekmények felderítésére induló nyomozások felügyeletére.


Besír két testvérét, Abdalláht és al-Abbászt is korrupciós vádakkal vették őrizetbe a héten.

Az országot 30 évig irányító Omar el-Besírt április 11-én távolította el az ország éléről a katonai tanács azt követően, hogy hónapokig tömegek tüntettek az uralma ellen.

Besír ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vádat emelt 2008-ban a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt, majd 2009-ben elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám azonban április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg adja át a hatalmat civil kormányzatnak. Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel Fattah al-Burhanival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bieber miatt tiltották ki a turistákat

  Bieber miatt tiltották ki a turistákat

  Le kellett zárni a látogatók elől azt a Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdokot Izlandon, ahol 2015-ben Justin Bieber forgatta I’ll show you című számának videoklipjét.

 • Milliárdos fizeti a végzősök diákhitelét

  Milliárdos fizeti a végzősök diákhitelét

  Az atlantai Morehouse College teljes végzős évfolyamát lepte meg egy amerikai milliárdos, amikor bejelentette, hogy kifizeti a mintegy 40 millió dollárra (11,7 milliárd forintra) rúgó diákhitelüket.

 • “Európa önjelölt vezetőinek” kedvezőtlen a megítélése

  “Európa önjelölt vezetőinek” kedvezőtlen a megítélése

  Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, bár önmagukat Európa legfőbb vezetőinek és a világpolitika pozitív szereplőinek gondolják, az európai emberek már kevésbé vannak megelégedve teljesítményükkel – olvasható a Századvég Alapítvány legújabb, a két politikus megítélését vizsgáló közvélemény-kutatásáról szóló közleményben, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.