EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Kecskemét

Robotkarra gyűjt Alexa

Egyszerű fertőzésnek tűnt, ami tavaly nyáron leverte lábáról Szvitacs Alexát, a Kecskeméti Spartacus asztaliteniszezőjét. Gyorsan kiderült azonban, hogy vérmérgezés támadta meg a 28 éves sportolót. Kómába esett, két hétig élet-halál között lebegett, majd azzal szembesítették, hogy le kell vágni az alkarját és a lábujjait. Alexával új álmáról, motivációiról is beszélgettünk.

Mi történt pontosan tavaly augusztus 10-én?


Otthon aludtam, és egyszer csak arra ébredtem, hogy nagyon rosszul vagyok. Rettenetesen fájt a hasam, hányingerem volt. Kihívtuk az ügyeletet, kaptam egy injekciót, amitől kicsit jobban lettem. Délutánra azonban egyre magasabb lett a lázam, ezért már a mentőt hívtuk. Ők is adtak egy injekciót, amitől újra jobban éreztem magam, de másnap már kórházba kellett szállítani. Amikor meglett a laboreredményem, rögtön vittek a fertőzőosztályra, akkor már gyanakodtak a toxikus sokk szindrómára. Másnap felkerültem az intenzív osztályra, ahol egyből megállapították, hogy vérmérgezésem van. Elaltattak, 72 órán át dializáltak, hogy kitisztítsák a véremet. Négy napig kómában feküdtem, élet-halál között.

Alexa parasportolóként folytatja pályfutását

Hogyan tudtad meg, hogy le kell vágni a bal alkarodat? Volt döntési lehetőséged?


Amikor felébredtem, láttam, hogy a bal kezem és a lábujjaim feketék, de nem gondoltam, hogy ennek ez lehet a vége. Azzal nyugtattak az orvosok, hogy fel fog szívódni a vér, hiszen a jobb kezem és mindkét lábam ilyen csúnya volt. Aztán egyszer csak bejött egy orvoscsoport, és elkezdték tárgyalni, honnantól vágják le a kezem. Egyikük rám nézett, és látta, hogy potyognak a könnyeim. Döbbenten kérdezte: nem készítette fel senki a hölgyet? Az az öt perc nem volt túl kellemes, de tudtam, nincs más választásom. Ha tovább várunk, az az életembe kerül.

Mi várt rád a műtét után?

A műtét, a sok fekvés után meg kellett tanulnom felállni, újra kellett tanulnom járni. Vissza kellett nyernem az erőmet is, hiszen amíg kómában voltam, 16 kilót fogytam, csont és bőr lettem. A kórház után pedig várt rám a hosszú hetekig tartó rehabilitáció. Három hetet töltöttem Budakeszin, az Országos Rehabilitációs Intézetben. A gyógytornák mellett volt ergoterápiám, ezeken a foglalkozásokon tanítottak meg, hogyan kell cipőt bekötni, felöltözni, együtt élni ezzel az új helyzettel.

Meg sem fordult a fejedben, hogy feladd a sportolást?

Öt percet hagytam magamnak a sírásra, utána elkezdtem nézni a jó oldalát: azt hogy életben maradtam. Tudok járni, ép maradt az agyam. Annak pedig külön örültem, hogy nem a jobb kezem veszítettem el, amivel játszom. Egy pillanatra se merült fel bennem, hogy többé ne sportoljak. Huszonegy éve van első helyen az életemben az asztalitenisz, semmiképpen se szerettem volna lemondani róla.

Akkor irány a 2020-as tokiói paralimpia?

Először úgy gondoltam, hogy az még nagyon korai lenne, inkább a 2024-est tűztem ki magam elé. De azóta sokan biztatnak, többek között Póta Georgina, Magyarország legjobb asztaliteniszezője is, így ez az új célom.

Mennyibe kerülne a robotkéz, amelyre szükséged van?

Tizennégy millió forintba kerül az a protézis, amely a szakemberek szerint megkönnyítené az életemet. Jelenleg várjuk az OEP válaszát, támogatják-e, ugyanis egyedi engedélyeztetés kell hozzá. A lábaimra a szilikonpótlás pedig egy-egy millió forint.

Ön is segíthet!

Szvitacs Alexa 28 éves. Többszörös magyar utánpótlásbajnok, kétszeres felnőtt magyar bajnok, ifjúsági világbajnokságon csapatban bronzérmet szerzett, emellett az Európa-bajnokságról párosban ezüstérmet és három bronzérmet hozott haza. Aki szeretné segíteni Alexa robotkezének megvásárlását, erre a számlaszámra utalhatja adományát: Erste Bank: 11600006-00000000-82023658

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.