2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Belföld

Századvég: Az import növekedése tükrözi a beruházások és a fogyasztások dinamikáját

Februárban az import euróban számított értéke 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a bővüléshez hozzájárult a beruházások és a fogyasztások dinamikus növekedése – közölte a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője az M1 aktuális csatornán szombaton.

Regős Gábor azt mondta, a beruházások hosszan tartó növekedése elvezethet a export kívánt bővüléséhez is. A legfrissebb KSH-adatokat idézve hozzátette: februárban az export euróban számított értéke 6,9 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérlegtöbblet pedig 49 millió euróval bővült az egy évvel korábbihoz képest.


Megemlítette, hogy a 3 százalékos inflációs célt márciusban jóval meghaladta a fogyasztói árak növekedése, amely 3,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A KSH adatok szerint bővült az ipari termelés volumene is, mondta Regős Gábor, hozzátéve, hogy az energiaipar termelése csökkent, amely leginkább az enyhe téllel magyarázható.


A közgazdász a turizmusról szólva közölte, jelenleg már látszik minimális növekedés az ágazatban, ehhez hozzájárult az árak növekedése és az, hogy Budapesten jelentős a kapacitások kihasználtsága.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Durva baleset! Hat autó ütközött össze az M3-ason

    Durva baleset! Hat autó ütközött össze az M3-ason

    Hat személyautó ütközött össze az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán Bag közelében csütörtök délután, több mint tíz kilométeres a torlódás – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az Útinform.

  • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

    Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

    A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.