EUR: 322,18 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Szili Katalin: autonómiatörekvések szempontjából zászlóshajónak tekinthető a Vajdaság

Az autonómiatörekvések szempontjából zászlóshajónak tekinthető a Vajdaság – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Bácsfeketehegyen, ahol egy közéleti kérdésekkel foglalkozó konferencián vett részt.

A miniszterelnöki megbízott Mit tervez a kormány, mik a realitások? címmel tartott nemzetpolitikai előadást, amelyben rámutatott, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon kiemelt hangsúlyt kap a nemzetpolitika. Felhívta a figyelmet arra, hogy májusban Európa polgárainak választaniuk kell a keresztény kultúrát őrzők és a globális-liberális kultúrát támogatók, valamint a bevándorlás-pártiak és az azt ellenzők között.


Az előadást követően Szili Katalin a szabadkai Pannon RTV-nek beszélt a Kárpát-medencei autonómiatörekvések jelenlegi helyzetéről is. Kiemelte, hogy Szerbiában minden kisebbségnek megvan a maga nemzeti tanácsa, amely biztosítja a kulturális autonómia területén megszerzett jogokat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) például jól működően biztosítja azt, ami a szerbiai magyarságnak a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és nyelvhasználat szempontjából fontos, és mindezek anyagi hátterét is megteremti. Hozzátette, hogy az MNT olyan adminisztratív autonómiát valósított meg a magyarság számára, amelyet a magyar kormány 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programmal támogat, és amely összességében jól működik és példaként felhozható.

Nagyon jól jelzi, hogy mi mindent sikerült megvalósítania a parlamenti képviselettel is rendelkező Vajdasági Magyar Szövetségnek az, hogy az anyaországon kívüli területek gyakran fordulnak a VMSZ-hez tapasztalatokért – magyarázta Szili Katalin. Példaként pedig a részarányos foglalkoztatást nevezte meg, vagyis azt az elvet, hogy minden településen az ott élő magyarság részarányának megfelelően kell a közhivatalokban magyarokat alkalmazni.


Jövőben a vajdasági magyar közösség egyik legfontosabb feladata ezeknek a pozícióknak a megtartása, illetve továbbfejlesztése lesz. Jó irány a parlamenti képviselt, valamint a szerb többséggel történő kapcsolattartás, és meg kell valósítani azokat az elveket is, amelyeket a szerb kormány által is elfogadott kisebbségi akciótervben fektettek le. Ezek az intézkedések “a reményeink szerint nemcsak a magyarság lehetőségeit bővítik, hanem elvisznek oda, hogy Szerbia a nem távoli jövőben az Európai Unió tagja lehet” – tette hozzá.

Szili Katalin beszélt a székelyföldi, a felvidéki és a kárpátaljai autonómiatörekvésekről is. Kiemelte, hogy Romániában most az a legfontosabb feladat, hogy kerüljön sor egy olyan alkotmánymódosításra, amelyben a magyarságot mint államalkotó tényezőt ismerik el. Rámutatott, hogy a Felvidéken egy magyarországihoz hasonló autonómia-koncepció létezik, de mindez még társadalmi vita előtt áll. Hozzátette, hogy a legnehezebb a helyzet Kárpátalján, ahol a jogszűkítések és a jogfosztások oly mértékűek, hogy ott egyelőre csak azok helyreállításán lehet gondolkodni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Szabadság!

  A nap képe: Szabadság!

  Hatalmas sikert aratott a Hősök terén az az ingyenes koncert, amellyel Magyarország azt ünnepelte, hogy 30 évvel ezelőtt, 1989.

 • Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

  Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

  A kormánypárt tovább harcol a bevándorlással szemben, ugyanis a Fidesz kezdeményezni fogja a megalakuló új Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyát.

 • Egyszülős családokat ünnepeltek

  Egyszülős családokat ünnepeltek

  Egy éve nyitotta meg kapuit az első az Egyszülős Központ Budapesten. Világszinten is egyedülálló kezdeményezés és szervezet az, amit Nagy Anna kollégáival fölépített, eleinte egy szál telefonnal, később félmilliárd forintos kormánytámogatással egy gyönyörű, nyolcadik kerületi saroképületben.