EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb XIV.kerület

Találkozhatunk a csodalovakkal

Megnyílt a megújult, új tárgyakkal kiegészített Kincsem-Imperiál: Híres magyar versenylovak című kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Mind a két csodaló csontváza is látható a kiállításon (MTI/Máthé Zoltán)

– A Kincsem-Imperiál tárlat a magyarországi lovas kultúra, lovas hagyományok és lovas sport történetét mutatja be – mondta el Estók János, a múzeum igazgatója. Felidézte, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 1897-ben, több mint 120 éve nyílt meg az első lótenyésztéssel foglalkozó kiállítás.


Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta: két olyan magyar van, akit mindenhol ismernek a világon: az egyik Puskás Ferenc, a másik a „magyar csodaló”, Kincsem, amely 54 versenyen futott, és 54 alkalommal aratott győzelmet.
– Kincsem 1876-tól négy éven át versenyzett, hat ország 13 pályáján indult, és mindannyiszor győzött. Sikereit máig egyetlen versenylónak sem sikerült megismételnie a világon. A két versenyló csontvázát és játékos, interaktív elemeket is felvonultató kiállítás – amely Széchenyi Istvántól a rendszerváltás utánig követi a magyar lósport történetét – új tárgyai között szerepel többek között Kincsem egykori tulajdonosa, Blaskovich Ernő több személyes tárgya, valamint Pállik Béla, a híres állatfestő Kincsemet ábrázoló alkotása – mondta  a kiállítás kurátora, Gócsáné Móró Csilla, aki hozzátette, hogy a 145 évvel ezelőtt született Kincsem pályafutása csúcsán, 1878-ban aratott győzelmet a goodwoodi versenyen, akkor kapta a „magyar csoda” nevet. A versenyen nyert nagy értékű ezüstszobrot szintén megtekinthetik a látogatók a tárlat új tárgyai között. Kitért arra is, hogy 1962 és 1964 között versenyzett Imperiál, a második világháború utáni magyar lóversenysport és telivértenyésztés legeredményesebb lova, amely Magyarországon és külföldön 25 versenyen 20 első helyezést ért el.
– Imperiál népszerűsége, sikerei segítették a magyar lóversenyzés túlélését a kommunista uralom alatt – fűzte hozzá Gócsáné Móró Csilla.

A kiállításon az érdeklődők játékos formában, interaktív elemek segítségével ismerhetik meg a magyar lóversenysport történetét, valamint a lótartással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. A látogatók a tárlat megtekintése során meg is tapinthatják a különféle használati tárgyakat. A kirakók, kérdés-felelet kvízek és feladványok a gyermekek és felnőttek számára egyaránt játékos ismeretszerzésre adnak lehetőséget.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.