EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Extra

Tetoválással nehezebb munkát találni?

Évek óta hatalmas divat tetováltatni, és a társadalom is egyre elfogadóbb ezzel kapcsolatban. A munkáltatók nagy részénél mégis kizáró ok lehet egy-egy jól látható figura vagy felirat a bőrön. A Lokál most utánajárt, hogy mi ennek az oka, illetve melyek azok a szakmák, ahol még mindig tiltólistán van a tetoválás. 

Profimedia, Depositphotos Inc.

Egy tavalyi BBC-felmérés szerint 2003 óta ötről tizenkét százalékra nőtt a tetovált európai polgárok száma. A növekvő tendencia hazánkban is megfigyelhető. A tetoválás az önkifejezés egyik legnépszerűbb eszköze, ami által az emberek saját stílusukat, világszemléletüket vagy számukra fontos dolgokat tudnak közölni a világgal. A tetoválásokkal a társadalom is egyre elfogadóbb, a munka világában azonban még mindig kizáró ok lehet.


Profimedia, Depositphotos Inc.

A közösségi oldalakon nemrég egy 25 éves pályakezdő lány akadt ki, mert nem kapott meg egy titkárnői pozíciót, ugyanis a mellkasára édesanyja születési dátuma volt varrva. Annak ellenére, hogy ő volt a legígéretesebb munkaerő. Lázár Zoltán HR-es szerint nem volt etikus a munkáltató viselkedése, ugyanakkor szabályt sem sértett.

– A munkaerőpiacon elsősorban a szakértelem és a teljesítmény a fontos. Ha ezeknek valaki megfelel, akkor azt elviekben a külsőségek nem szabad, hogy befolyásolják. Ugyanakkor a munkáltató megszabhatja a munkavégzéshez szükséges dress code-ot, ebbe beletartoznak a testet díszítő különböző minták és ékszerek. Nem mindegy, hogy az a minta micsoda, mekkora, illetve el tudjuk-e az előírt ruházattal takarni. Van, aki ezzel kapcsolatban megengedőbb és egy-egy felirat vagy semlegesebb minta belefér, de halálfejekkel és trágár szavakkal a testünkön ne számítsunk arra, hogy bármilyen komolyabb helyre felvesznek minket, hiába vagyunk toppon szakmailag. Én azt szoktam tanácsolni, hogy csak azután tetováltassunk ha már tudjuk, hogy milyen szférában szeretnénk karriert, és akkor is érdeklődjünk arról mennyire elfogadóak ezzel kapcsolatban.Nem mindegy, mit ábrázol

Mónikánál, az egyik belvárosi luxusszépségszalon vezetőjénél az ízléses és nem túl feltűnő tetoválások beleférnek. – Nálam nem elsődleges, de fontos szempont, hogy az alkalmazottam visel-e tetoválást és ha igen, mit ábrázol. Egy-egy felirat, nem túl nagy minta belefér, de volt olyan kozmetikus, akit azért nem vettem fel, mert az egész karja tele volt tetoválva.

A fiatalabb főnök megengedőbb

A BBC kutatása szerint az X generáció munkáltatói – 30 és 50 év közöttiek – koruk miatt sokkal merevebbek, szabálykövetőek, akik jobban preferálják a hagyományos, üzleti, tetoválásmentes megjelenést. A cégek és a vállalatok vezetői pedig többségben idetartoznak. A húszas éveikben járó Y generáció azonban már sokkal inkább szeretik az újdonságokat, értékelik az egyediséget és a kreativitást, így ebben a kérdésben is rugalmasabbak.

Tiltólistás szakmák

A legtöbb helyen a munkáltatók ízlésétől függ belefér-e a tetoválás, azonban vannak olyan szakmák, ahol egyértelműen kizáró ok, ha valaki olyan mintát visel, amelyet nem tud eltakarni. Az első helyen ezen a listán a modellek szerepelnek, őket a tanárok és óvónők követik, de előkelő helyen végeztek az egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók is.

Ahol a legtöbb a tetovált munkaerő

Bizonyos szférákban előnynek számít, ha valaki ki van varrva. A tetoválóknak kifejezetten ajánlott, de kedvenc sztárjaink is sokkal menőbbeknek tűnnek, ha van rajtuk néhány minta. A fizikai munkát végzőknél – mint például kőműves, autószerelő – pedig nem mérvadó a tetoválás.

Kapcsolódó Cikkek