EUR: 326,27 Ft
CHF: 289,86 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Belföld

Továbbra is támogatja a náci botrányba belebukó Szávayt a Jobbik

Az Origo birtokába jutott információk szerint közvetlenül a parlamentből való kibukása után Szávay István lett a kuratóriumi elnöke (és tagja) a Jobbikhoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó Alapítványnak. Jól látszik tehát, hogy a párt egy percig sem engedte el náci politikusa kezét, és továbbra is eltartja a botrányos Szávayt.

„Ha tippelnem kéne, azt mondanám, Szávay István nem jár azért rosszul, és nem lehetetlen, hogy a pártalapítványban találnak neki helyet havi másfél millió forintért” – jósolta Volner János, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője, miután Szávay István egy antiszemita felvétel nyilvánosságra kerülése miatt kibukott az Országgyűlésből. Azt, hogy a Jobbikban, és annak képviselőcsoportjában uralkodó viszonyokkal egykori frakcióvezetőként tökéletesen tisztában lévő politikus várakozása bejön-e, még nem lehet pontosan tudni, az viszont biztosnak látszik, hogy a Jobbik a legkevésbé sem engedte el antiszemita politikusának kezét – írja az Origo.


„Maradok tehát, aki voltam, emberként, magyarként küzdök tovább mindazért, amiért eddig is tettem: egy szabad, független és büszke Magyarországért!” – január 31-én ezekkel a nagyzoló szavakkal kommentálta Szávay közösségi oldalán, hogy hivatalosan is benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Soraiból egyértelműen az tűnne ki, hogy immár emberként, magyarként küzd a szebb jövőért, nem pedig jobbikosként. Csakhogy ez nem teljesen így van: A lap birtokába jutott információk szerint Szávay István lett a kuratóriumi elnöke (és tagja) a Jobbikhoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó Alapítványnak. Ezt alátámasztja a hivatalos bírósági nyilvántartás is, amelyből az is kiderült, hogy Szávay nem sokkal bukása után, idén február 19-én került a szervezet élére. Érdekesség, hogy éppen azt a Bencsik Jánost váltotta a kuratóriumi elnöki tisztségben (addig közelében sem volt a szervezetnek), aki a helyére lett beültetve a magyar Országgyűlésbe. Jobbikos körökben köztudott, hogy a két politikus bizalmi kapcsolatban van, ameddig tudta, Szávay egyengette Bencsik politikai karrierjét – tudatja a portál.

A szervezet tavaly közzétett beszámolójából kiderült, hogy összesen 33,5 millió forinthoz jutott az alapítvány, aminek mintegy ötöde, 6,5 millió forint ment a fizetésekre. Ez nagyságrendileg havi félmilliós összeget jelentett. Feltehetően nem véletlenül tették bukása után Szávayt az alapítvány élére, de erről csak akkor kaphatunk majd pontosabb képet, amikor a Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány közzéteszi a 2019-es évre vonatkozó beszámolóját – számol be az Origo.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek