EUR: 329,00 Ft
CHF: 298,82 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Túlélte a tűzvészt a Notre-Dame kakasa

Előkerült az elveszettnek hitt, kakas formájú ereklyetartó, amely a Notre-Dame katedrális ledőlt huszártornyának csúcsát díszítette. Emmanuel Macron francia elnök szerint öt éven belül újjáépítik a XII. századi katedrálist, az adományokból pedig közel egymilliárd euró gyűlt össze.

Az első hírek elveszettnek nyilvánították, de a romok között végül megtalálták a párizsi Notre-Dame ledőlt huszártornyának kakas formájú ereklyetartóját. A rézből készült kakas Párizs első püspöke, Szent Dénes vértanú és Párizs védőszentje, Szent Genovéva ereklyéjét, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabját tartalmazta. Az ereklyék sajnos elpusztultak, de a kakas restaurálható.


További jó hír, hogy a ledőlt huszártornyot díszítő 16 szobor is megmenekült a pusztulástól, ugyanis azokat egy héttel korábban elszállították restaurálásra.

Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palotából üzente: Franciaország öt éven belül újjáépíti a székesegyházat.


Közben felajánlások révén 880 millió euró (255 milliárd forint) gyűlt össze az újjáépítésre. Több magyar város (Debrecen, Veszprém, Szeged, Székesfehérvár, Pécs és Budapest) is ajánlott fel pénzt.

Kiderült, hogy a katedrálisnak nem volt biztosítása, pedig 200 millió euró (64 milliárd forint) kárenyhítés járhatott volna a tűzvész után. A felújítás költségeit nem számszerűsítették, de a becslések szerint eurómilliárdokba fog kerülni.

Hétfőn kora este gyulladt ki a Notre-Dame tetőszerkezete. Az épület vázát és két harangtornyát sikerült megmenteni, és a katedrálisban őrzött műkincsek java része szintén megmenekült.

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek