2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Újabb kínos hangfelvétel! Az MSZP-sek most Gyurcsányt szidják

A Magyar Nemzet birtokába jutott egy hangfelvétel, amely a szocialisták kampányeligazításán készült március végén, és az ellenzéki összefogás újabb kudarcáról tanúskodik.

„Kedves barátaim, kedves elvtársak!” – így köszöntik a mintegy kétszáz aktivistát, hálózatszervezőt és egymást az MSZP vezetői azon a március 29-én, az Általános Vállalkozási Főiskolán tartott megbeszélésen, amelyen elsősorban az európai parlamenti (EP), illetve az önkormányzati választással kapcsolatos kampánystratégiát vitatták meg. A csaknem négyórás eseményen az egyik aktivista által készített, és a Magyar Nemzethez eljuttatott hangfelvétel tanulsága szerint a balliberális ellenzéki oldalon hiába hangoztatják az összefogás és az együttműködés szükségességét, valójában öldöklő küzdelem zajlik a felek között az elsőségért. Ez derül ki Tóth Bertalan szavaiból is, aki az ellenzéki pártokat, leginkább pedig a DK-t okolja azért, hogy nem valósult meg a „progresszív baloldal” közös EP-listája – számol be a lap.


Az MSZP elnöke a hangfelvételen kijelentette, „látnotok kell, hogy az ellenzéki pártok sajnos visszatértek az április 8. előtti stratégiájukhoz, hogy az európai parlamenti választást arra akarják felhasználni, hogy újra az ellenzéken belül is saját pozíciójukat javítsák”.

A DK-val kapcsolatban pedig úgy fogalmaz, hogy „személyesen tárgyaltam Gyurcsány Ferenccel, de sajnos nem a közös érdeket láttam. Mert azért lássuk be, egyáltalán nem lett volna mindegy, hogy az európai parlamenti választás után a Jobbik lesz a legerősebb ellenzéki párt, vagy a baloldal lett volna a legerősebb ellenzéki erő”.Tóth szerint „megint az a belső indíttatása a Demokratikus Koalíció elnökének, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást”. A MSZP elnöke ezután csípős megjegyzést tesz a DK teljesítményére mondván, „lássuk be április 8-án azért elég nagy bukta volt az ő jelöltjeikkel, …a választáson alig érték el az öt százalékot. És ahol Demokratikus Koalí­ciós jelölt volt, ott a jobbikos jelölt erősebb volt, és sajnos a baloldali szavazók jobbikos jelöltre szavaztak” – idézi a hangfelvétel alapján a politikust a Magyar Nemzet.


Ujhelyi István. Az MSZP EP-kampányának vezetője is kiosztotta Gyurcsány Ferencéket. Mint mondja, „nem tudom, láttátok-e, bármit csinálunk, másnap a Demokratikus Koalíció követő üzemmódban ugyanazt csinálja. Mi bejelentjük reggel az aláírást Európáért, és aznap este Dobrev Klára élő videóban ugyanazt bejelenti. Szóról szóra ugyanazt.”

Az Origo beszámolója szerint közeledve az európai parlamenti, és az önkormányzati válaszások felé egyre inkább kidomborodik, hogy legalább annyi dolog választja el az ellenzéki pártokat egymástól, mint amennyi összeköti őket. Legutóbb Budapesten kaptak hajba: múlt szombaton az ellenzék egy része bejelentette, hogy megvannak a közös ellenzéki, polgármesterjelöltek, akik ősszel elindulnak majd a Fidesz jelöltjeivel szemben. Bár a döntés összellenzékinek lett beharangozva, ez korántsem fedte az igazságot, hiszen a bejelentést tevő MSZP-Párbeszéd-Momentum-Demokratikus Koalíció négyes kihagyta az előzetes egyeztetésekből, és így a névsor véglegesítéséből a Jobbikot, az LMP-t, és közös polgármesterjelöltjüket, Puzsér Róbertet. Ezzel már ömagában két blokk alakult ki, de nagyon úgy néz ki, hogy a blokkok között is komoly súrlódások vannak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek