EUR: 326,52 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb V.kerület

Ünnep könyvekkel

Könyvkereső játék előzte meg Belváros közösségi könyvtárának megnyitását – ebben örömmel vettek részt a kerületben élők. Ahogyan a megnyitóünnepségen is, amelyet a költészet napján rendeztek meg a Károlyi-kertben.

Szép hagyományt teremtett Belváros önkormányzata, amikor néhány évvel ezelőtt létrehozta a Károlyi-kertben a közösségi könyvtárát. Úgy tűnik, az itt élők szeretik az irodalmat, mert a kezdeményezés nagyon hamar népszerű lett.


“Belvárosban büszkék vagyunk rá, hogy a kerület életében elválaszthatatlanul jelen van a költészet” – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester
( Fotó: Sáfár Tibor)

Belvárosban büszkék vagyunk rá, hogy a kerület életében elválaszthatatlanul jelen van a költészet, az irodalom. Utcáink, tereink olyan kiváló költők, írók neveit viselik, mint Arany János, Vörösmarty Mihály. Szobra van nálunk Petőfi Sándornak, József Attilának, itt él Vörös István, e helyen íródott a János vitéz, nálunk található a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Ady Emlékmúzeum, a legendás Centrál kávéház, közösségi könyvtárunk lenyűgöző környezetben várja a látogatókat a Károlyi-kertben – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros polgármestere.

Vörös István költő, a Belváros Érdemkereszt birtokosa
( Fotó: Sáfár Tibor)

Az idei év újdonsága, hogy a könyvállományhoz az V. kerületi könyvesboltok is hozzájárultak és belvárosi példaképek is felajánlottak személyes üzenetekkel ellátott könyveket.


A köteteket bárki elolvashatja, sőt bárki adhat is hozzájuk, ha szeretné egyik kedvencét megosztani másokkal. A könyvtárban sokféle könyv megtalálható minden korosztálynak, így a regényektől, a mesekönyveken át, egészen a tudományos vagy szakácskönyvekig rengeteg műfajból válogathat az érdeklődő. A közösségi könyvtár természetesen ingyenesen használható.

Példaképek, akik felajánlottak személyes üzenetekkel ellátott könyveket a könyvtárnak:

 • Eszenyi Enikő – Belváros díszpolgára, Vígszínház igazgatója, színész, rendező.

 • Borbély Alexandra – színésznő, a belvárosi Katona József Színház társulatának tagja.

 • Szalai Dóra – a belvárosi Chez Dodo macaronmanufaktúra tulajdonosa, cukrásza.

 • Vörös István – Belváros Érdemkereszt díjasa, költő.

 • Szacsvay László – Belváros díszpolgára, a belvárosi Katona József színház társulatának színésze.

 • Dr. Zacher Gábor – Belváros díszpolgára, orvos-toxikológus.

 • Dr. Szívós István – Belváros polgára, olimpiai bajnok vízilabdázó.

 • Becsey János – Belváros Pro Civibus díjasa, paralimpikon úszó.

 • Fáy Miklós – Belváros Pro Civibus díjasa, zenekritikus.

 • Szabó Simon – a BelFeszt színpadmestere, színész, rendező.

 • Szűcs Krisztián, Balla Gergely és Horváth Gáspár – zenészek, akiket mind többször láthattunk, hallhattunk már a BelFeszt színpadán.

Az április 11-én tartott megnyitót egy rendhagyó irodalomóra koronázta meg, melyet Vörös István Belváros Érdemkereszt díjas költője tartott a lelkes diákoknak, a költészet napján. Az eseményt könyvkereső játék előzte meg, melyben az önkormányzat dolgozói már bő egy hónappal az esemény előtt a magyar irodalom remekeit tartalmazó könyveket rejtettek el Belváros néhány különösen kedvelt pontján – irodalmi vonatkozású helyszíneken. Arra kérték a kerületi olvasókat, hogy aki megtalál egy ilyen kötetet, ossza meg az arról készült fotót Szentgyörgyvölgyi Péter közösségi oldalán. A feltöltött képek azt tanúsítják, hogy a belvárosiak örömmel vettek részt a játékban. A köteteket természetesen a megtalálók ajándékba kapták.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.