EUR: 327,10 Ft
CHF: 290,53 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb Miskolc

Varázslatos muzsika a Gárdonyi parkban

Április 26-án egy különleges zenei csemegének lehetünk fültanúi Miskolcon. Az East zenekar két tagja, Varga János és Király István zenésztársaikkal és Kézdy Luca hegedűssel kiegészülve koncertezik 20 órától a Gárdonyi parkban. A hattagú csapat az instrumentális fúziós zenét egyedi módon ötvözik a dzsessz, a rock és a világzene elemeivel, műfaji határok nélkül. Varga János gitárossal beszélgettünk a csapat történetéről.

– Király István dobossal 1973-ban kezdtem együtt zenélni, 1975-ben hárman alapítottuk meg az Eastet, Móczán Péterrel. Szegedi csapat voltunk, eleinte John Mayallt, Blind Faithet, Hendrixet, Chicagót játszottunk, de volt egy komplett saját számos programunk is. 1974-ben még egy másik együttessel nekivágtunk egy lengyel turnénak, ott naponta három koncertet is lenyomtunk különféle klubokban. Akkor találkoztunk az SBB zenekar tagjaival, és kaptunk egy meghívást is az 1975-ös dzsesszfesztiválra. Ez nagyon meghatározta az életemet, mivel olyan volt, mint egy nyugati fesztivál! Szóval az East munkássága innen indult, ami hatással volt a mostani formáció zenéjére is – mesélte a kezdetekről a gitáros.


Varga Jánost az egykori East zenekarból ismerhetjük – fotó: Lokál

– A VJP-t 2000-ben hoztuk össze, az első lemez, a The Wings of Revelation tulajdonképpen régi, az instrumentális East időszakából való témáknak az átdolgozásából született anyag. Később természetesen már készültek teljesen új zenék is az újabb lemezekre – tette hozzá a zenész.

Miskolcra billentyűssel, perkással, hegedűssel érkeznek, különleges zenei élményt kínálva a közönségnek.


– Egy olyan programot viszünk le most a Gárdonyiba, ami két óra hosszúságú lesz és néhány, lemezen még ki sem adott szerzemény is szerepel benne, de természetesen a már megjelent muzsikákból játszunk a legtöbbet. Utoljára 2017-ben jelentkeztünk egy dupla albummal, ennek címe, Szívvel lélekkel. Ez tulajdonképpen a 60 éves szülinapi koncertem anyaga, ami 2015-ben volt a MOM Művelődési Központban – mondta Varga János.

A csapat külföldön is bemutathatta már különleges zenéjét, többek között Franciaországban, ahol mexikói, német, angol, francia és lengyel csapatok között léphettek fel egy progresszív rockfesztiválon. Természetesen a hazai rendezvényeken is népszerűek, játszottak a Szigeten, a Kaláka-, a Gastroblues Fesztiválon több alkalommal is. Eljutottak Szegedi Jazz Fesztiválra, de Budapestek ők voltak a Toto előzenekara is!

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.