2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Belföld

Varga Mihály: a gazdaság teljesítményének növekedésével a bérek is nőttek

A gazdaság teljesítményének növekedésével a bérek is emelkedtek, amely összhangban van a várakozásokkal – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH keddi közlése szerint februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban a januári 10,6 százalékos emelkedés után. Az év első két hónapjában 11,4 százalékkal nőttek a fizetések. A februári 3,1 és az első kéthavi 2,9 százalékos inflációval számolva a reálbérek februárban 8,7, január-februárban 8,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bruttó átlagkereset februárban 345 900 forint, a családi kedvezmények nélkül számolt nettó kereset 230 000 forint volt.


Varga Mihály hozzátette: a gazdaságpolitika célja, hogy a munkahelyek számának növekedésével, a gazdaság bővülésével együtt a keresetek is növekedjenek.

A szakemberek utáni kereslet változatlanul nagy, ez pedig a bérek növekedéséhez is hozzájárul.


A miniszter elmondta: az állami szférában törekszenek arra, hogy a keresetek emelkedése lépést tartson a versenyszféra növekedésével. A kormánynak tavaly több olyan döntése volt, amelyik különböző ágazatokban bért emelt.

Reményeik szerint idén is megtalálják azt az egyensúlyt, ahol a versenyszektor béreinek növekedésével az államigazgatás, az állami szféra keresete is lépést tart majd.

Kitért arra is, hogy akár 2010-hez, akár 2014-hez viszonyítva a keresetek leginkább Magyarországon nőttek a régióban. A havi bruttó átlagkeresetek növekedését nézve az ország jelenleg a középmezőnyben helyezkedik el, a visegrádi négyek között a harmadik helyen.

Elemzők: A munkaerőhiány hajtja a béremelkedést

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kiemelte: leggyorsabban a 25 év alatti fiatalok bére nőtt, vagyis azoké, akik a legmobilabbak, legkönnyebben váltanak állást jobb feltételekért cserébe. A dinamikus bérnövekedés mindaddig kitarthat, amíg a jelenlegi kiemelkedően kedvező gazdasági teljesítmény fennmarad.

Virovácz Péter, az ING bank vezető elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyszférában zajló béremelések egyik eleme, hogy a cafeteria átalakításával annak egy részét a vállalatok már bérben fizetik ki.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a továbbra is kifeszített munkaerőpiac miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan erős maradhat. A munkaerőért zajló európai versenyben a magyarországi béreknek továbbra is jelentős hátrányt kell még ledolgozniuk – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Csűrfesztivál az erdélyi Mérában

    Csűrfesztivál az erdélyi Mérában

    A magyar és romániai fellépők mellett izraeli, mexikói, lengyel, görög-török-brit és norvég előadók is színpadra lépnek az erdélyi Mérában augusztus első négy napján a Világzenei Csűrfesztiválon.