EUR: 329,36 Ft
CHF: 301,91 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Szolnok

Vigyázat, kullancsveszély!

Mivel a tavaszi fáradtságot a legkönnyebben testmozgással, nagy sétákkal lehet legyűrni, fontos felkészülni arra, hogy jártunkban-keltünkben kullancsokkal találkozhatunk. A védőoltás mellett még mindig az a legjobb, ha minél hamarabb észrevesszük, és eltávolítjuk a bőrből.

Valószínűleg mindenki találkozott már a tavaszi fáradékonysággal. Amikor azt várná az ember, hogy a természettel együtt újra kivirágzik, rátör a gyengeség, és enyhén depressziós lesz. Teljesen természetes dologról van szó, amit egy kis étrendváltoztatással és mozgással egyszerűen túl lehet élni. Le kell állni a téli zsíros és kalóriadús étrenddel, és inkább többször keveset, viszont annál frissebb, rostokban és vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöt fogyasztani.


Ami a testmozgást illeti, ez adja magát: legkönnyebben nagy sétákat tudunk tenni, de nem árt odafigyelni a kullancsokra. Bár az országban nem Szolnokon a legelterjedtebb a vérszívó, az alacsony fűvel borított nedvesebb területeken nálunk is jól érzi magát.

Kb. 20 féle kullancs él Magyarországon

Ha az állat már ránk pottyant, akkor is sokáig keresgéli azt a helyet, ahol megcsíphet bennünket. Ezért van akár 8-10 óra is arra, hogy észleljük és eltávolítsuk, mert csak azután adhat át betegségeket, miután megcsípett. Az agyvelőgyulladás ellen egyébként lehet védőoltást kérni a háziorvosnál, ez azonban a Lyme-kór ellen nem véd, tehát ha piros, gyűrű alakú területet fedezünk fel magunkon, antibiotikumos kezelést kell alkalmazni.

Fontos, hogy kedvenceink bundáját is rendszeresen nézzük át, a földön és a pocsolyában való hempergés ugyanis megnöveli a vérszívóval való találkozás lehetőségét. 

Kapcsolódó Cikkek