EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Világszám lehetne a tokaji bor

A Tokaj Kalauzt a Tokaj-hegyaljai borvidék amolyan Michelin-kalauzaként értelmezhetjük. A borok értékelését maga a szerző, Ripka Gergely végzi. Minden borászat, amelynél már megszületett a minőség vagy az arra irányuló egyértelmű törekvés, helyet kaphat a kötetben. A 2019-es, harmadik kiadásban 120 ilyen borászatot mutat be a szerző. De nemcsak a környék borait, borkészítőit ismerhetjük meg a kalauzból, hanem gasztronómiai műhelyeket, éttermeket, szálláshelyeket is találunk benne – jelentette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

– Szeretném úgy bemutatni ezt a borvidéket, hogy a lehető legkedvesebb, legvonzóbb, legizgalmasabb arcát mutassa meg. Simán el lehet tölteni itt egy hosszú hétvégét, tele izgalmas programokkal: van víz, hegy, vár, bor, gasztronómia, rendezvények. Szeretném, ha az emberek szívében megszületne a vágy, hogy újra és újra ellátogassanak Tokaj-Hegyaljára – magyarázta a kalauz írója, aki szerint rengeteg értékes, alkotni vágyó ember jött össze a tokaj-hegyaljai borászati színtéren, de munkaerő szempontjából most válságos időszakát éli a vidék. – Nem teszek úgy, mintha Tokaj-Hegyalja tökéletes borvidék lenne, mert nem az, de a hibáival együtt is könnyű beleszeretni. Ezeken a hibákon még keményen kell dolgozni, akkor sikertörténet lehet belőle – remélhetőleg még a mi életünkben – tette hozzá Ripka Gergely. – Tokaj-Hegyalja a világ első számú édes boros borvidéke – hihetetlen történelmi gazdasággal, fantasztikus termőhelyi adottságokkal, elképesztő borminőséggel, amit nemzetközi eredményekkel is alá lehet támasztani. A magyar bor ugyan még nem referencia, de Tokaj lehetne a mozdony, amely behúzza ezt a vonatot a nemzetközi élvonalba. Tokaj-Hegyalján minden megvan, amitől a világ meghatározó borvidéke lehet.


Értékelés

A Tokaj Kalauzban a szerző csillaggal értékeli az ajánlásra érdemes minőségű borokat és azok készítőit. Az ígéretes tételek egy csillagot kapnak, két csillag jár az igazán nagy formátumú boroknak, a három csillagosak közé pedig azok tartoznak, amelyek egyedi, megismételhetetlen karakterrel rendelkeznek. A 2019-es kiadványban két kétcsillagos és három egycsillagos borászat kapott helyet.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.