EUR: 362,83 Ft
CHF: 343,34 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Külföld

Washington óva inti az amerikaiakat a Srí Lankára utazástól

Az amerikai külügyminisztérium pénteken óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy Srí Lankára utazzanak.

A tárca péntek este közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy “a terrorizmus miatt az amerikai kormányzatnak korlátozott lehetőségei vannak a Srí Lankán tartózkodó amerikai állampolgároknak nyújtandó segítségre”. A minisztérium emiatt eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy a szigetországba utazzanak.


Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény figyelmeztetett arra is, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán.


Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke pénteken bejelentette, hogy a titkosszolgálat információi szerint még mintegy 140 ember áll kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel az országban. Ezeket az embereket – mint fogalmazott – “meg fogják semmisíteni”. Közölte azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.

Pénteken több mecsetben elmaradtak a hagyományos pénteki közösségi imák, a katolikus templomok pedig egyelőre – további értesítésig – zárva maradnak.

Srí Lankán húsvét vasárnapján több katolikus templom ellen követtek el véres merényleteket, amelyeknek mintegy 250 halálos áldozatuk volt.

Tizenöt holttestet találtak a pénteki lövöldözés helyszínén

Tizenöt ember – köztük hat gyermek – holttestére bukkantak Srí Lanka keleti részén egy lakóházban, abban a körzetben, ahol korábban lövöldözés tört ki a biztonsági erők és fiatal muszlimok között – közölte szombaton a hadsereg szóvivője.

A pénteki lövöldözés hat nappal a húsvétvasárnapi véres merényleteket követő razzia során tört ki a Batticaloától – az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől – nem messze fekvő Sammanthurai városban. A térségben robbanások voltak, és amikor a katonák a helyszínre érkeztek, fegyveresek rájuk lőttek. A razzia során robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak.

Rendőri és katonai források korábban azt jelentették, hogy a lövöldözés során legalább négy – feltehetően az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó – fegyverest öltek meg.

A vasárnap három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó és mintegy 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és támogatóikról. A támadások elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek