2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

125 milliót vágott zsebre Weber

Saját családi háza alsó szintjét használja képviselői irodaként Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, miközben felveszi az EP-től az irodabérlésre is fordítandó 4332 eurós, vagyis csaknem másfél millió forintos költségtérítést – derítette ki a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Komoly EP-támogatási összeget tehet zsebre havonta Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje – jelentette Londonból a V4NA. Az Európai Parlament tagjai ugyanis havonta 4332 eurós, vagyis több mint 1,4 millió forintos költségtérítést kapnak tiszteletdíjuk mellé a munkájuk elvégzéséhez szükséges körülmények megteremtésére. Ebbe beletartozik a képviselői iroda bérlése is, ám ezt az összeget Weber némi ügyeskedés árán megspórolta magának.


A V4NA kiderítette, hogy a politikusnak a bajor kisvárosban, Wildenbergben lévő családi háza egyben az irodája is. Az ügyeskedés nem nagyon derülhetett ki hivatalosan, hiszen a költségtérítéssel az EP-képviselőknek nem kell elszámolniuk, számlákat nem kérnek tőlük.

Saját családi háza címén működteti képviselői irodáját (Fotó: V4NA)

„Az isten háta mögötti Wildenbergben áll a háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. Az, hogy ez a falucska ugyancsak messze esik a nagyvárosoktól, így a választópolgároknak nem könnyű felkeresni szeretett képviselőjüket, nem számított. A V4NA újságírói a saját szemükkel látták Wildenbergben, Weber még arra sem vette a fáradságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája” – fogalmazott a nemzetközi hírügynökség.


A számítások szerint ezzel a trükkel Weber 2004 óta akár százmillió forintos nagyságrendben vághatott zsebre EU-s pénzt. „2004-től 15 év, azaz 180 hónap alatt – ha csak a 4332 euró felét számítjuk megspórolt bérleti költségként – száznyolcvanszor 2150 eurót, forintra átszámítva közel 125 millió forintnyi összeget sikerült zsebre vágnia” – kalkulált a V4NA.

A fentiek fényében igencsak érdekes, hogy Weber folyamatosan a korrupció elleni harcról szónokol.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek