2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Belföld

170 ezren hallgatják majd Csíksomlyón a pápát

Június elsején a regisztráció alapján 11o ezer és további, mintegy 60 ezer ember részvételére számítanak a szervezők Ferenc pápa erdélyi látogatásának csíksomlyói állomásán. A pápa erdélyi művész alkotta miseruhát visel, a szertartás végén pedig felcsendül a himnusz.

A hazai és az erdélyi katolikus hívek napról napra jobban várják Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatását. Az erdélyi családok vállalták, hogy befogadnak egy-egy zarándokot, és sokan hazatérnek a határon túlról. A helyszínen ötszáz önkéntes fogadja majd az érkezőket, akiknek több kilométert kell majd gyalogolniuk a parkolótól az oltárig.


MTI Fotó: Mohai Balázs

Oláh Zoltán kanonok, a szervezőbizottság sajtófelelőse a Ripostnak elmondta: a regisztráltak 90 százaléka Romániából érkezik. A zarándokok harmada gyalogosan teszi meg az utat Csíksomlyóig, negyedrészük vonattal, a többiek autóbusszal. Úgy tudják, a Csíkszereda környéki falvakból többen lóháton fognak érkezni, és több motoros zarándokcsapat is bejelentkezett.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Szatmári román egyházművész, Sabafu Trifu Cristina készítette a pápa miseruháját. Hátoldalára került a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom látható. Az öltözékhez  selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket használt, a fehér alapra meleg tónusú kompozíciót készített. A ruhát egy héttel korábban szállítják Csíksomlyóra.


Ferenc pápa nagy környezetvédő hírében áll, beszédeiben gyakran kéri híveit, gondoskodjanak az élővilágról. Ezért Oláh Zoltán kanonok felhívást intézett a plébánosokhoz és a katolikus közösségekhez, hogy még a pápalátogatás előtt ültessenek egy fenyőfát a templom, illetve a plébánia udvarán vagy más alkalmas helyen.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ferenc pápa csíksomlyói miséjét virrasztás előzi meg, ezután a zarándokok hajnalban, közösen indulnak az oltárhoz. A szentatya latinul mond misét, melynek végén felcsendül majd a himnusz.

Kapcsolódó Cikkek