EUR: 355,35 Ft
CHF: 334,46 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Külföld

A Fidesznek rontott Soros hálózata

Nem pihen a világ legnagyobb és legbefolyásosabb liberális aktivista hálózata, az Avaaz. A Soros-hálózat zászlóshajója rövid idő alatt 77 nemzeti, konzervatív és bevándorlásellenes Face­book-oldalt és -csoportot hallgattatott el, és hazánkban is aktívan jelen vannak.

A szervezet már tavaly megpróbálta befolyásolni az országgyűlési választás eredményét: hirdetésekkel, Márki-Zay Péter mozgalmának és a „taktikai szavazásnak” a népszerűsítésével dolgoztak a kormánybuktatáson. Az Avaaz most sem tétlenkedik – írja a Magyar Nemzet.


Példátlan mennyiségű Facebook-oldalt tiltatott le az európai parlamenti ­(EP-) kampány alatt a világ legnagyobb és legbefolyásosabb liberális aktivista hálózata, az Avaaz. A vezetőin keresztül Soros Györgyhöz köthető, New York-i székhelyű alapítvány tegnap közzétett jelentése szerint több mint ötszáz népszerű, három hónap alatt félmilliárd alkalommal megtekintett és csaknem 32 millió feliratkozóval rendelkező csoportot és híroldalt jelentett fel. A Facebook eddig a 77 legforgalmasabbat törölte közülük – jellemzően a szerkesztőik személyes profiljával együtt. Az Avaaz nem is titkolja, hogy az akció­jával az „EU-ellenes”, vagyis a Brüsszelt kritizáló és a „szélsőjobboldali”, azaz a tömeges bevándorlást elutasító pártokat akarja gyengíteni az uniós választásokon. Ilyennek tekintik ­például a lengyel Jog és Igazságot, az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini Ligáját vagy éppen az angol Nigel Farage brexitpártját, csakúgy, mint a Fideszt és a ­KDNP-t.

A célpontok jól körülhatárolhatóak, ugyanis Soros virtuális különítménye egyértelműen a Brüsszelt kritizáló és a tömeges bevándorlást elutasító pártokat akarja gyengíteni az uniós választásokat megelőzően. Többek között ilyen


  • a lengyel Jog és Igazság,
  • az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini Ligája, vagy
  • éppen az angol Nigel Farage brexitpártja, csakúgy,
  • mint a Fidesz-KDNP – írja az Origo.

Érdemes megjegyezni, hogy a közösségi médiában folytatott boszorkányüldözéssel párhuzamosan a szervezet egy választásra buzdító kampányt is elindított Mozgalom a gyűlölet ellen címmel. Ennek célja a „szélsőjobb” előretörésének megakadályozása, mivel ez – olvasható egyebek mellett a felhívásukban – a migránsok hazaküldésével járhat, és veszélybe sodorna mindent, amiért eddig küzdöttek.

Bár az Avaaz gyakorta takarózik olyan népszerű témákkal, mint a környezetvédelem, valójában politikai érdekeket szolgál, s szándékai eléréséhez egy csaknem 52 milliós támogatói bázisra számíthat. Hazánkból több mint 62 ezren csatlakoztak a hálózathoz – számol be a portál.

A Magyar Nemzet információi szerint a 2006-ban alapított Avaaznak mára nagy gyakorlata van a választások manipulálása terén. Köztudott, hogy például Kanadában legutóbb a billegő körzetekben a Soros Györggyel jó kapcsolatot ápoló, a milliárdos tanácsait megfogadó Justin Trudeau mellett kampányoltak. Franciaországban ugyancsak a liberálisok oldalán, Macron érdekében avatkoztak be: sms-ekkel, videóüzenetekkel, telefonhívásokkal és átragasztott plakátokkal uszítottak egyebek között a jobboldal ellen. Az Egyesült Államokban viszont kudarcot vallottak, noha mindent bevetettek Donald Trumppal és támogatóival szemben, ideértve a konzervatív sajtót is. A csalódásért az utóbbin álltak bosszút. Büszkén hirdetik magukról ugyanis, hogy ők akadályozták meg a Fox New tulajdonosának, Rupert Murdochnak az európai terjeszkedését. Komoly erőket mozgattak meg Olaszországban is. Ahogy ők fogalmaztak: a „szívüket kitették” a „szélsőjobb” előretörésének megakadályozása érdekében. Hasonlóan Magyarországhoz, „taktikai szavazásra” buzdítottak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek