2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Program

A hegyaljai találkahely, ahol a kultúra és a bor is otthon van

A Keresztúri esték május 25-én második évadát zárja Bodrogkeresztúrban.

A 2017 márciusában hiánypótló rendezvénysorozatként indult Keresztúri esték mára már meghatározó kulturális tényezővé nőtte ki magát a tokaji borvidéken.


Szeptembertől májusig minden szombaton koncertekkel, kamaraszínházi előadásokkal várják az érdeklődőket, akik főként a környékbeli településekről, valamint Miskolcról, Nyíregyházáról, Sárospatakról érkeznek Bodrogkeresztúrba.

A mostanra már kialakult egy törzsközönsége is a rendezvénynek – mondja el Kolár Krisztina a sorozat programigazgatója -, és ez a törzsközönség aztán hétről-hétre újabb érdeklődőkkel egészül ki.


Az induláskor meghatározott célkitűzésnek eleget tettek a szervezők, mert a környéken élőknek rendszeres kikapcsolódást biztosítanak. A fellépők és közönség tekintetében is átnyúlnak az országhatáron, mert rendszeresen érkeznek vendégek a közeli Kassáról és a Felvidék más településeiről. A belépőjegy a kezdetektől 1.000 Ft, mellyel mindig egy külhoni magyar alapítvány munkáját segítik. Ebben az évben a Kárpátaljai Magyar Közösség megmaradását, munkásságát támogatják. Ebben az évben a korábban meghatározott küldetésein kívül a Keresztúri esték együttműködve a Bodrogkeresztúri Református Egyházközséggel a helyi református templom harangjának megmentését célul kitűzve megszervezte az első Jótékonysági Bált. A bál bevételének és a felajánlásoknak köszönhetően újra szól a református templom harangja a településen.

A Keresztúri esték programigazgatója elmondta, hogy a nyári időszakban sok egyéb más program is van a borvidéken, ezért kifejezetten azokra a hónapokra koncentrálnak, amikor a környékbelieknek nincs sok lehetősége rendezvényeken részt venni. A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően a Keresztúri esték színvonalas művelődési, kulturális, kikapcsolódási lehetőséget tudnak biztosítanak a helyben élőknek, és a térségbe látogató turistáknak is – tette hozzá a sorozat program igazgatója, aki az estek háziasszonya is.

A fellépők között vannak visszatérők, mint Földes László HOBO, a Miskolci Illés EmlékZenekar, a felvidéki Csavar Színház, valamint a Jászai Mari-díjas Gál Tamás. A közönséget mára már megismerő programigazgató igyekszik úgy összeállítani a programsorozatot, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Rendszeresek a jazz koncertek, a 70-es, 80-as évek magyar zenéit előadó zenekarok, de a fiatal zenészek közül is sokan lehetőséget kaptak már a bemutatkozásra.

Kapcsolódó Cikkek