2020. április 04., szombat
Izidor

Budapest

A legjobb női focisták randevúznak Budapesten

Labdarúgó Bajnokok Ligája-finálét rendeznek Budapesten. Igaz, nem a férfiak, hanem a nők csapnak össze május 18-án a Groupama Arénában, ám így is a futball legszebb jeleneteit láthatják, akik kilátogatnak a Barcelona és a Lyon mérkőzésére.

Az ötszörös győztes Lyon

A finálé egyik résztvevője az a francia Olympique Lyon, amely tizennégy bajnoki címének köszönhetően a legsikeresebb francia női klub. A csapat 1970-ben FC Lyon néven alakult meg, majd 2004-ben Olympique Lyon lett a klub neve. Csatlakozásuk óta a francia női első osztályt egymást követően tíz alkalommal nyerték meg, ami rekord. A csapat 2010-ben még elbukta, 2011-ben viszont már megnyerte a Bajnokok Ligája döntőjét, sőt azóta 2012-ben és 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is a sorozat végső győztese lett.


A Lyon már ötször megnyerte a női BL-t (MTI/EPA/Geoff Caddick)

Az újonc Barcelona

Az FC Barcelona női labdarúgócsapatát Club Femení Barcelona néven alapították 1988-ban az anyaegyesület, FC Barcelona támogatásával. A klub első sikereit az 1994-es kupagyőzelem és az 1992-es és 1994-es bajnoki második helyezés fémjelezte. Ezt követően hosszú éveken át nem sikerült kiugró eredményeket elérni. 2001-ben hivatalosan is elismerték, mint az FC Barcelona részét. 2011-ben második spanyol kupagyőzelmüket ünnepelhették, míg 2012-ben a várva várt első országos bajnoki cím is meglett, rekordot jelentő 94 bajnoki ponttal. A csapat idén is történelmet írt, hiszen most először jutott be a BL-fináléba.

A Barcelona most jutott be először a BL-fináléba

Magyar sztár a pályán

A döntő egyik legnagyobb sztárja minden bizonnyal a magyar származású, Budapesten született Marozsán Dzsenifer lesz, akinek volt kitől örökölnie tehetségét, hiszen édesapja a négyszeres magyar válogatott Marozsán János. A jelenleg Lyonban játszó Dzsenifer klubcsapataival eddig három alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, míg a német válogatott tagjaként volt korosztályos Európa- és világbajnok, felnőttként nyert Eb-t, sőt olimpiai bajnoknak is mondhatja magát.


A döntő egyik legnagyobb sztárja minden bizonnyal a magyar származású Marozsán Dzsenifer lesz (Fotó:wikipedia)

Magyar főszereplők a vonal mellett

Kulcsár Katalin és Török Katalin személyében két magyar tagja is lesz a döntőben közreműködő bírói stábnak. A játékvezető a 38 éves orosz Anasztaszija Pusztovojtova, akit a szintén orosz Jekatyerina Kurocskina és a román Petruta Claudia Iugulescu segít, mellettük tevékenykedik negyedik bíróként Kulcsár Katalin, míg Török Katalint tartalékasszisztensnek jelölték.

Európa egyik legmodernebb stadionja

A mérkőzés helyszíne az a Groupama Aréna, amely Európa egyik legmodernebb multifunkciós létesítménye. A Ferencvárosi Torna Club otthona alkalmas sport-, üzleti és magánrendezvények lebonyolítására, de több tízezer fős koncertek helyszíne is lehet.

Impozáns helyszíne van a mérkőzésnek

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.