2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

A NASA megbízást adott a Hold körüli űrállomása meghajtómoduljának elkészítésére

A NASA megbízást adott a Hold körüli űrállomása meghajtómoduljának elkészítésére. Ez az egyik első lépés a 2022-re tervezett Hold-misszió felé vezető úton.

A modul megtervezésével és megépítésével a Colorado állambeli Maxar Technologies nevű céget bízták meg. A szerződés 375 millió dollárról (109 milliárd forintról) szól.


A meghajtómodul az első állomása a projektnek, amelynek célja a Gateway nevű űrállomás megalkotása. A Gateway állandó bázisként fog szolgálni a Holdra, valamint a Marsra tartó asztronauták számára.

A NASA célul tűzte ki, hogy a következő öt éven belül az Artemis program keretében ismét űrhajósokat küldjön a Holdra, köztük az első nőt. A Holdon utoljára 1972-ben, az Apollo-17 misszió során jártak amerikai űrhajósok.


Az amerikai űrkutatási hivatal bemutatta a héten az Artemis-program részleteit. Az eredeti Hold-missziók az Apollo nevet kapták, Artemis a görög mitológiában Apollo ikertestvére, a vadászat, a vadállatok és a Hold istennője.

A program a tervek szerint nyolc űrhajó indítását foglalja magába. Az Artemis-1 egy 2020-ra tervezett, legénység nélküli misszió a Hold körül, az Artemis-2 legénységgel a fedélzetén fog keringeni a Hold körül szintén 2020-ban, az Artemis-3-mal 2024-re emberek lépnek a Hold felszínére.

A három űrhajót minden idők legnagyobb rakétája, a Space Launch System (SLS) juttatja majd fel a kijelölt helyre.

Öt további űrhajóval viszik fel az űrbe a Gateway építőelemeit 2022 és 2024 között, magáncégek segítségével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Elhunyt a pixel feltalálója

  Elhunyt a pixel feltalálója

  Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

 • Rekordmeleg Belgiumban

  Rekordmeleg Belgiumban

  Rekordmeleget mértek Belgiumban, a főváros Uccle nevű kerületében lévő mérőállomáson átlagosan 33,5 Celsius-fokot regisztráltak az augusztus 6.

 • Aktív közösségi életet élnek a cápák

  Aktív közösségi életet élnek a cápák

  Az eddig ismertnél jóval összetettebb közösségi életet élnek a cápák, széles közösségi hálózatokat ápolnak és évekig tartó kapcsolatokat alakítanak ki – derítették ki tengerbiológusok szürke szirtcápák életét tanulmányozva a Csendes-óceánban.