EUR: 323,46 Ft
CHF: 290,46 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Életmód

A nevetés gyorsítja a gyógyulást

Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai. Szükség is van rájuk, hiszen a műtétre váró gyerekek és szüleik számára a nevetés megnyugvást, reményt jelent.

A vizitek előtt a nővérek tájékoztatják a bohócdoktorokat a gyerekek állapotáról, hiszen a kórterembe lépve másodpercek alatt kell alkalmazkodniuk az aktuális helyzethez. A kórházi dolgozók szerint az ő vállukról is nagy terhet vesznek le.


Először itt mulattattak

– Komoly szakirodalma van a nevetésnek, tudjuk, hogy a mosoly gyógyít – mondta dr. Tóth-Heyn Péter igazgatóhelyettes, aki kollégáival együtt egy bohócorrokból készült különleges csokrot kapott a bohócoktól az ápolók nemzetközi napján. – 1996-ban itt, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezdték meg munkájukat a Piros Orr Bohócdoktorok – emlékezett dr. Cserháti Endre egyetemi tanár, a klinika professzora, akinek dr. Kamilla Karamella adott alkalmi szerenádot bendzsóján, mielőtt dr. Hablattyal vizitelni indultak.


dr. Cserháti Endre egyetemi tanár 1996-óta dolgozik együtt a bohócdoktorokkal

Alexből is bohóc lett

Alex, a májtranszplantációra váró kiskamasz, régi barátként tekint Hablaty dokira

Számos apró beteg mellett a 12 éves Alex is izgatottan várta őket. A kiskamasz éppen egy újabb májtranszplantáció előtt áll – ez lesz a harmadik –, de közben a lépével is megműtötték. Nagymamája neveli, aki azt mondta, hogy már hazajárnak a kórházba. Alex ennek ellenére sokat nevet, maga is nagy mókamester, és partner minden tréfában. – Hablaty a kedvencem – árulta el lapunknak, de hosszabb beszélgetésre nem volt idő, mert belépett a kórterembe Kamilla és Hablaty doki, és megkezdődött a móka. Néhány pillanat múlva a fiú önfeledten nevetett a bohócokkal, akik azt játszották, hogy összeragadtak kis páciensükkel.

A bohócdoktorok egy napja

Kamilla Karamella jól ért a babák nyelvén is

– Bohócnak lenni művészi munka, éppen ezért színészekkel és előadóművészekkel dolgozunk – mesélte az alapítvány művészeti vezetője, Gelencsér Tünde. –  Harminc bohócdoktor 15 gyermekkórházat látogat heti rendszerességgel. Valamennyien a saját személyiségükre építik fel bohócfigurájukat. A munka során a „civil érzelmeket” ki kell zárni, hogy be tudjuk vonni a mi könnyed világunkba a beteg gyerekeket és a hozzájuk tartozó felnőtteket. Ez nem menne a kórházi dolgozókkal való szoros együttműködés nélkül. A bohócdoktorok a műtétre várakozó gyermekek gyógyulását is segítik: a gyerekeket a nővér a bohócdoktorral együtt fogadja, a műtét előkészületei pedig egy nagy közös játékká alakulnak. A bohócdoktor vezeti fel a vizsgálatokat, a gyermeket a műtőig kíséri, majd a beavatkozás után az osztályon várja, és humorral segíti át a feszültséggel teli órákon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Dubaj drónnal és objektívvel

    Dubaj drónnal és objektívvel

    Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

  • Aggasztóan későn szembesülnek a betegséggel

    Aggasztóan későn szembesülnek a betegséggel

    Tavaly 16-an haltak meg AIDS-ben, kétszer annyian mint egy évvel korábban 2 , pedig a korai stádiumban kiszűrt fertőzés hatékonyan kezelhető a hazánkban térítésmentesen biztosított, modern gyógyszeres terápiáknak köszönhetően – hívják fel a figyelmet infektológus szakemberek az AIDS-betegségben elhunytak világnapja alkalmából.