2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

A nők szervezete válogat a spermiumok között

Biológiaórán megtanultuk, hogy a megtermékenyítésnél az a spermium „nyeri” a versenyt, amelyik a leggyorsabb. Ez azt feltételezi, hogy a fogantatás véletlenszerű. A Washingtonban található Pacific Northwest Research Institute kutatója, Joe Nadeau és csapata azonban egy egészen újszerű megközelítést alkalmazott.

A megtermékenyítés a legjobbnak ítélt hímivarsejttel történik  – Profimedia, Depositphotos Inc.

A leginkább örökölhető ráktípus, a hererák genetikai vizsgálata során olyan nőstény egereket tenyésztettek ki, amelyek a DND1 nevű gén két változatát hordozták: egyik a rákra hajlamosítót, másik az egészségeset. Ugyanígy a hímek közül is olyanokat, amelyek hordozták a két különböző gént. Az egerek pároztatása alapján, az eddigi tudásunk szerint, az utódok 50 százalékának kellett volna hordoznia a hajlamosító gént, ez azonban nem így történt: csupán 25 százaléknál volt megtalálható a rossz gén, míg 75 százalék a hajlamosító tényezőtől mentesen született. Vagyis az öröklés nem véletlenszerű. A tudományos magyarázat alapján a petesejt bizony válogat az őt elérő spermiumok között, és a megtermékenyítés a legjobbnak ítélt spermiummal történik meg. – Sokáig úgy gondoltuk, hogy a férfiak egyetlen feladata a nemzésnél a spermiumok bejuttatása. Ez azonban az új információk fényében így nem igaz – magyarázta Ratkó Tünde szülésznő. – A spermiumok minősége ugyanis még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen minél több az igazán jó minőségű spermium, a petesejt annál szélesebb skáláról „válogathat”, vagyis a megtermékenyítés valószínűsége is megnő, arról nem is beszélve, hogy a minőségbeli javulás a születendő gyerek egészségére is hatással van, hiszen így jelentősen csökkennek egyrészt a genetikai betegségekre való hajlamok, másrészt a vetélés és koraszülés kockázata.


Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.