2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Külföld

A Tanács megkerülésével engedne migránsokat Európába Verhofstadt

Guy Verhofstadt, a bevándorláspárti belga politikus, az Euronews Raw Questions című műsorában arról beszélt, hogy az egyhangúlag hozott döntési kötelezettség helyett többségi döntéshozatalt akar az Európai Tanácsban, mert akkor például nem kellene törődniük a migrációt ellenző államokkal és a közös európai határőrizetet is könnyen meg lehetne valósítani. Verhofstadt a liberális ALDE pártcsalád csúcsjelöltjeként pályázik az Európai Bizottság elnöki székére – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A portál információi szerint az interjúban Guy Verhofstadt elismerte, hogy az Európai Tanácsban alkalmazott egyhangú szavazásra vonatkozó szabályok megszüntetésével például a migrációs kérdések betartására lehetne kényszeríteni az Európai Unió tagállamait.


„Ha a többségi döntéshozást alkalmazzuk, akkor megvalósulhat az összeurópai határvédelem, megreformálhatjuk a Dublini Egyezményt és az egész menekültügyi rendszert”, magyarázta. “És lehet európai gazdasági migráció. Ez [a reform] csak a tagállamok akaratán múlik”, mondta Verhofstadt, aki szerint az igazi probléma az Európai Tanácsban van.

Verhofstadt szerint a tagállamok soha nem lesznek képesek arra, hogy teljes egyetértésben állapodjanak meg a vitatott kérdésekben, ezért a többségi szavazást kellene alkalmazni. “Soha nem működik. Mindig lesz egy ország, amelyik nemet mond”, tette hozzá a belga politikus.


A V4NA beszámolója szerint Guy Verhofstadt a liberális ALDE pártcsalád csúcsjelöltjeként pályázik az Európai Bizottság elnöki székére. A múlt hónapban bemutatott terveiből kiderül, hogy Verhofstadt egy föderális Európát kíván létrehozni, mert szerinte a nagyobb és erősebb politikai szereplők fenyegetését csak így lehet visszaszorítani.

A föderális Európa modelljekísértetiesen emlékeztet a Magyarországon a Gyurcsányné által erőltetett Európai Egyesült Államok víziójára, amely által tulajdonképpen felszámolnák Magyarország szuverenitását – írja az Origo.

A lap beszámolója szerint Guy Verhofstadt a görög adósságprogram vitájában egy energetikai cég és egy nyugdíjpénztár érdekében zsarolta a görög miniszterelnököt.Verhofstadt 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar igazgatóságában ült, és mindezértévi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott. A bevándorláspárti politikus egy 2016-os cikk szerint képviselői fizetése mellett – amely évi 96 ezer euró – évente 144 ezer eurót kap egyéb forrásokból. Így összesen240 ezer eurót kaphatott három évvel ezelőtt (ez nagyjából 55 millió forint). Ugyanakkor az EP-képviselők mellékállásait vizsgáló jelentés szerintcsak a Sofina alapkezelő cég igazgatóságában betöltött szerepéért 2014 júniusa óta 920 614 – 1 425 000 eurót vett fel, ami évi 230 ezer – 356 ezer eurós (74 millió – 115 millió forintos) jövedelmet jelent (összesen 300-450 millió forint).

Az európai liberálisok az utóbbi időben több korrupciós botrányba keveredtek, kiderült, hogy a pártot, az ALDE-t is multik pénzelik (köztük EU-n kívüli cégek), mint például a Monsanto, a Microsoft, a Google, az Uber, a Syngenta vagy a Walt Disney – számol be az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek