EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

A vártnál is jobban erősödött a gazdaság Zalaegerszegen

Az előzetesen várthoz képest jobban erősödött a helyi gazdaság Zalaegerszegen, az adóbevételek ugyanis magasabbak voltak tavaly a vártnál – közölte a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) az előző napi közgyűlésen tárgyalt témákról beszámolva elmondta: elfogadták a 2018-as évről szóló zárszámadást, amelynek főösszege 34,875 milliárd forint lett.


A vártnál is nagyobb mértékben erősödött a helyi gazdaság, amit az mutat, hogy a helyi iparűzési, az építmény-, a gépjármű-, az idegenforgalmi és a kommunális adó összességében mintegy 200 millió forinttal haladta meg a tervezettet. A helyi iparűzési adó például az előzetesen számolt 3,95 milliárd forint helyett 4,128 milliárd forint volt.

A rendőrségi beszámolók alapján a város közgyűlése Zalaegerszeg közbiztonsági helyzetéről is tárgyalt, erről szólva a polgármester úgy fogalmazott, a zalai az ország legbiztonságosabb megyeszékhelye. A 60 ezres városban tavaly mindössze hét lakásbetörés és három autólopás vagy -feltörés fordult elő, magas ugyanakkor az ittas járművezetés miatt indult eljárások száma. Sok gondot okoz, hogy a kerékpárosok nem ismerik a szabályokat és az, hogy az elmúlt 20 év alatt több mint duplájára nőtt a járművek száma a városi utakon.


Balaicz Zoltán kitért arra: a gazdasági fellendülésnek és a családtámogatási lehetőségek bővülésének is köszönhető, hogy nagyon lassú ütemben, de évek óta emelkedett a legfiatalabb korosztály létszáma a zalai megyeszékhelyen. Míg 2014-ben 1828 gyerek számított a 3 évesnél fiatalabb korosztályba, addig a múlt évre 1924-re emelkedett a legkisebb gyerekek száma Zalaegerszegen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.