EUR: 344,70 Ft
CHF: 320,69 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

A Viking utasa: Embereket láttunk a vízben, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért

“Nem éreztünk semmit, nem tudtunk róla, hogy mi történt, de egyszerre azt vettük észre, hogy emberek vannak a vízben. Rettenetes volt” – idézi az Origo a Viking Sigyn szállodahajó egyik amerikai utasának visszaemlékezését az ütközésről.A balkonunkon voltunk és embereket láttunk a vízben, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért” – mesélte az asszony.

Az óriáshajó legtöbb utasa a rossz időjárás miatt a kabinjaik erkélyéről vagy az alsóbb szinteken lévő teraszokról nézték a várost, és semmit sem vettek észre az ütközésből, egy házaspár viszont a felső fedélzeten volt a baleset időpontjában. Ők sem érezték, hogy megakadt volna valamiben a hajójuk, csak azt látták, hogy több vízbe esett ember mellett haladnak el, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért – írja a portál.


Mint arról a Lokál is beszámolt, a hazai hajózás történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája következett be szerda este, amikor két hajó összeütközött a Margit híd lábánál. A 33 fős dél-koreai turistacsoportot – 22 nő, 10 férfi és egy 6 éves gyermek – kétfős magyar személyzettel szállító Hableány turistahajó a Margit híd pillére előtt befordult a svájci Viking Sygin elé, amely nekiütközött, keresztbe fordította, majd gyakorlatilag a víz alá nyomta.

Szinte esélye sem volt a menekülésre annak a 35 embernek, aki a Dunán közlekedő Hableány fedélzetén tartózkodott, amikor az aprócska turistahajó szerda este összeütközött a nála csaknem ötvenszer nagyobb úszó szállodával, a Viking Sigynnel a Margit hídnál. A Hableány hét másodperccel az ütközés után elsüllyedt. Lapzártánkig hét ember holtteste került elő, 21-en eltűntek.


Csütörtökön a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát.

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A 64 éves odesszai lakost – kihallgatását követően – őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek