EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Veszprém

Átadták a múzeum felújított látványkönyvtárát

Átadták a Laczkó Dezső Múzeum felújított földszinti látványkönyvtárát, és a helyiségben rögtön egy kiállítást is rendeztek.

A Laczkó Dezső Múzeum főépületében végzett felújítások a földszinti és az alagsori helyiségeket érintették. Az összesen mintegy 50 millió forint értékű munkálatokat részben pályázati, részben önkormányzati támogatásból  végezték el.


Megújult a múzeum látványkönyvtára (fotó: Domján Attila)

A földszinti látványkönyvtár újranyitásakor Porga Gyula polgármester emlékeztetett: az elvégzett munka csak az első lépése annak – a teljes kulturális negyedet érintő – megújulássorozatnak, amit a városvezetés már jóval az Európa Kulturális Fővárosa pályázat előtt megálmodott. E fejlesztéssorozat részeként újul meg a Petőfi Színház, szépül meg a Színházkert és az Erzsébet-liget, és a múzeum főépületére is vár még egy újabb felújítási lépcső: az év második felében kezdődhet el az energetikai megújítása, aminek részeként a nyílászárókat is kicserélik.

Porga Gyula emlékeztetett: a múzeum születése óta a veszprémiek szívügye (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula rámutatott: a múzeum hat év múlva ünnepli századik születésnapját, az akkori ünnepségek majd egy teljesen felújított környezetben zajlanak. A polgármester szerint a múzeum közel áll az emberekhez, ami nem véletlen: hiszen maguk a veszprémiek adták össze a pénzt a felépítésére annak idején, ahogy abban a korszakban a már említett kulturális negyed többi épülete – így a színház és zeneiskola – is közadakozásból készülhetett el.


Nagy Sándor munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők az újonnan nyílt kiállításon (fotó: Domján Attila)

A csütörtökön átadott földszinti helyiség egyelőre csak nevében látványkönyvtár: a korábban itt tárolt köteteket még nem teszik vissza a polcokra, hiszen a termet csak ideiglenesen nyitották meg a közönség előtt, a már említett energetikai felújítás idejére újra be kell majd zárni – mondta el S. dr. Perémi Ágota igazgató. Addig is érdemes benézni, hiszen egy kiállítással mutatkozik be a konferenciateremként is használható szoba: a 150 éve született Nagy Sándor festő-iparművész munkásságából láthatunk egy szeletet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.