EUR: 337,28 Ft
CHF: 315,75 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Belföld

Az ellenzék nem hajlandó elítélni a kormányfő halálát kívánó Soros-aktivistát

Mint arról korábban beszámoltunk, Kovács M. Mária a Soros-egyetem történész-professzora a magyar miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán Orbán Viktor halálára utaló bejegyzést tett közzé a Facebookon. Az Origo megkérdezte az ellenzéki pártokat, mit gondolnak a botrányos posztról, az eredmény elkeserítő.

Az Origo megkereste Kovács M. Máriát, a Soros-egyetemet, illetve a Klubrádió vezetőségét. Az érintettektől nem kaptak választ, a Klubrádió vezetősége ugyan reagált megkérésünkre, de nem voltak hajlandóak elhatárolódni Göczey Zsuzsától, aki konkrétan azon viccelődött, hogy Orbán Viktorból csak egy van, ellentétben Kaczyńskival, akinek politikai örökébe az ikertestvére, Jarosław lépett.


Ezután a lap e-mailen keresztül megkereste a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártokat, név szerint a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), a Párbeszédet (P), a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót (DK) és a Magyar Liberális Pártot (Liberálisok).  Valamennyi politikai formációnak a következő kérdéseket tették fel:

  • Mi a véleményük Kovács M. Mária bejegyzéséről?
  • Tudnak Önök azonosulni Kovács M. Mária szavaival?
  • Önök szerint a Közép-európai Egyetemnek el kellene határolódnia az alkalmazottjától és bocsánatot kellene kérni?
  • Az Önök véleménye alapján milyen konkrét következménye kellene legyen az ügynek Kovács M. Máriára nézve?

A cikk megjelenéséig csak a Magyar Liberális Párttól (Liberálisok) adott választ. Ők egyedüli ellenzéki erőként elítélik a Soros-egyetem tanárának a közösségi oldalán megjelent gyalázkodó bejegyzését. A válaszukat szó szerint közölte az Origo: „A Magyar Liberális Párt soha, semmilyen körülmények között nem tud sem egyetérteni, sem azonosulni egy olyan kijelentéssel, amelyben bármely embertársunk halálát kívánják. A Liberálisok elítélik a CEU professzornőjének Facebook-posztját, a párt álláspontja szerint Kovács M. Máriának bocsánatot kellene kérnie a bejegyzéséért, azt azonban a továbbiakban a Közép-európai Egyetem belügyének tartjuk, hogy hogyan kezelik, esetlegesen szankcionálják a professzornő kiírását.”


Reagált közben a Jobbik is. Azt írták lényegében, hogy a Jobbik nem ért egyet Kovács M. Mária gyalázkodásával, de ‎szerintük ő nem közszereplő, ezért nem akarták érdemben kommentálni az esetet. Mindezzel az a probléma, hogy egyszerűen nem igaz. Kovács M. Mária közszereplő, mivel politikai aktivistaként is tevékenykedik a tanítás mellett. Egy olyan személy, aki az antiszemitizmus vádjával Izrael miniszterelnöke előtt akarja besározni Magyarországot, azigenis közszereplő, mert politikai tevékenységet folytat. Továbbá a sorosista tanár az MTA és az ellenzéki előválasztás kérdéseiben is nyíltan állást foglalt, magyarán politizált. Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy aJobbik állításával szemben Kovács M. Mária közszereplőnek minősül – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek