2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Az EP-választás tétje: bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes politikusok mennek-e Brüsszelbe

Most először van valódi tétje az EP-választásoknak, hiszen most először van közös, központi téma: a migráció. Sőt, hosszabb távon a bevándorláspártiak a migráción keresztül akarnak dönteni Európa jövőjéről is: céljuk a tagállami szuverenitás és a nemzeti identitás teljes felszámolása, a brüsszeli központú, multikulturális európai birodalom létrehozása – mondta Lánczi Tamás az Origónak.

Mráz Ágoston Sámuel pedig arról beszélt, hogy 2019 őszétől két és fél év választás nélküli időszakban nehéz lesz kitartani azon pártoknak, amelyek most nem bizonyulnak életerősnek. A baloldal két pártja között is folytatódik a „roncsderbi”. Amennyiben a DK megelőzné az MSZP-t – ez a kutatások szerint egyáltalán nem irreális – Gyurcsány Ferenc az MSZP betagozódását követelheti egykori pártjától új pártjába. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a V4-ek a legfontosabb kérdések, így a migráció, a biztonság, illetve a nemzeti gazdasági és családvédelmi intézkedések megvédése vonatkozásában rendelkezni fognak azzal az erővel, hogy blokkolják a bevándorláspárti törekvéseket – írja az Origo.

40 évig egy néppárti-szocialista, az évek során zsugorodó nagykoalíció irányította az EP-t, 2019-től ez másképp lesz, s megnő az alkalmi, ügyek mentén kötendő együttműködések jelentősége – mondta az Origónak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője.Éppen ezért nagyon fontos, hogy a magyar érdekeket mennyire tudja közösen képviselni a Magyarországon megválasztott néhány képviselő. Ha a Fidesz 14 mandátumot szerez, a teljes Európai Parlament két százalékát adná, amely a várhatóan változó, szűk többségek esetén sorsdöntő lehet – tette hozzá.

Lánczi Tamás szerint most először van valódi tétje az EP-választásoknak, hiszen most először van közös, központi téma: a migráció. Sőt, hosszabb távon a bevándorláspártiak a migráción keresztül akarnak dönteni Európa jövőjéről is: céljuk a tagállami szuverenitás és a nemzeti identitás teljes felszámolása, a brüsszeli központú, multikulturális európai birodalom létrehozása – hangsúlyozta a XXI. Század Intézet vezetője. Magyarország számára a választás legnagyobb tétje, hogy a kormány a következő években mekkora felhatalmazással képviselheti bevándorlásellenes, a nemzeti érdeket előtérbe helyező politikáját – tette hozzá.


Míg a Fidesz számára a választásnak európai szintű tétje van, addig az ellenzék már egymással vív roncsderbit. Mivel győzelemre esélyük sincs, azon versenyeznek, ki tud szélsőségesebb üzenetet megfogalmazni – hangsúlyozta Lánczi Tamás. Akinek sikerül mandátumot szereznie, az abban bízik, hogy jobb alkupozícióból várhatja az önkormányzati választások előtti ellenzéki pozícióharcot. De valójában az 5 százalékról éppen lemaradó és a 10 százalékot épphogy meghaladó pártok egyformán súlytalanok lesznek mind a magyar, mind az európai politikában – mondta az elemző.

Az Origo teljes cikkéből az is kiderül, hogy ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég elemzője szerint elárasztják, mások veszik birtokukba egész Európát, és mindezt egyesek hagyják az „öngyilkos liberalizmus” jegyében.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek