EUR: 345,04 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Belföld

Az erzsébetvárosi zengerájok titkai

Budapest belvárosában nemcsak napjainkban, hanem már az 1860-as években is pezsgő-nyüzsgő élet zajlott. A mai romkocsmák elődei, a zengerájok és dalcsarnokok mellett például az Orczy-házban a borbélytól kezdve a házasságközvetítőn át a mészárszékig minden megtalálható volt.

A Bóklászók csapata rendszeresen szervez Erzsébetvárosban múltidéző tematikus sétákat, amelyeken többek között megtudhatjuk, kik voltak a Kék Macska mulató korabeli celebjei, és mivel foglalkozott a vagyonától megfosztott, piknikusra gömbölyödött Pignatelli hercegnő.


Szelfivel indult a séta Fotó: Mészáros Diána

– Rajongok Erzsébetvárosért, húsz éve kutatom a történetét. Számos Nobel- és Oscar-díjas bölcsője, feltalálók, művészek, bohémek otthona, az itteni történetek tárháza szinte kimeríthetetlen – magyarázta Bóka László helytörténész, a Bóklászók program ötletgazdája, miközben sétavezetőnket, Csontó Sándor művelődéstörténészt vártuk a Madách téri Sissi-szobornál. Megkaptuk a személyes Vox készüléket, amelynek segítségével akkor is halljuk a túravezetőt, ha egy kicsit leszakadunk a csoporttól, és meglepetésként befutott a túrázók közé Borbás Edina írónő is Szegedről, aki Kék Macska címmel írt egy romantikus regényt, amelynek egykori helyszínére indultunk éppen. – Hátha van valami, amit még én sem tudok – mondta nevetve, és a séta során örömmel tapasztalta, hogy a korral és a lokálok világával kapcsolatban szinte nincs olyan kérdés, amelyre Csontó Sanyi ne tudná a választ.

– A Kék Macska – vagyis a Blaue Katz – annak idején Katzer nevezetű gazdája után kapta a nevét, itt zajlottak a legnagyobb dáridók, itt csiszolta tehetségét Karl Baumann – Baumann Károly –, aki később elsőként énekelt magyarul kuplét. A fővárosban időző walesi herceg, a későbbi VII. Edward és Milán szerb király is ellátogatott a kétes hírű mulatóba. A másik macska, a Fekete Macska mulató a Rumbach utca sarkán várta könnyelmű áldozatait. A Pekáry-házban, a Vörös Macskában pedig kimenőn lévő bakák szórakoztak a hónapos cselédekkel. A Kék Macska tőszomszédságában, a Kazinczy utcával szemközt, a Berger-pincében is virult a kuplé. Itt ringatta éltes bájait bádogkoronával a fején a vagyonából kifogyott, de gömbölyded olasz Pignatelli hercegnő. Egy időben Neumann Dávid és társulata is lendített a forgalmon, de a legtöbben a szép tulajdonosnő, Berger Málcsi kedvéért kanyarodtak le a pincébe. Belépődíj nem volt, a műsorszámok után a fellépő művészek hiányos kosztümben tányérozták körbe a lokált. Hogy a macskafalka után egy másik háziállatot is említsünk, a Székely Mihály utca sarkán hangoskodó Kék Kakas korának rossz hírű zengerája volt – mesélt útközben sétavezetőnk, és miközben visszatértünk a múltba, a jelen valósága is ott kavargott mellettünk: szabadnapos turisták, másnapos legénybúcsúsok,  zsinagógába igyekvő hívők, bevásárlást intéző háziasszonyok és a bulinegyed nyitásra készülődő vendéglátósai mutatták, hogy Erzsébetváros egy mai szombat délelőttön is élettel és kalandokkal teli.


Álarcos pucérbuli volt a Pekáry-házban

Fotó: Mészáros Diána

„Az aranyifjak között ősi tradíció volt a Király utcának a végigbumlizása. Itt mutatta meg igazi arcát az éjszakai Budapest. Természetesen itt is volt egy sereg tánciskola, ahol virágzott a prostitúció és a leánykereskedelem” – írta Csontó Sándor a Mulassunk! – Zengeráj és dalcsarnok a régi Budapesten című cikkében. „A terézvárosi templommal szemben állt a ma is meglévő neogót stílusú Pekáry-ház. Földszintjén A rómaihoz címzett bálteremmel, ahol heti két alkalommal, csütörtökön és vasárnap rendeztek táncmulatságot, melyen megjelentek az arisztokrácia hölgytagjai is. A korabeli tudósítás szerint »…mezítelen tánczolának minden figelevél nélkül«, egyetlen ruhadarabjuk az arcukat takaró fekete álarc volt.”

Kapcsolódó Cikkek