EUR: 326,62 Ft
CHF: 294,37 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

Az európai parlamenti választásoknak komoly tétje van

Az európai parlamenti (EP) választásoknak komoly tétje van, nemcsak általában az országra, a keresztény kultúrára, az elért gazdasági eredményekre, hanem a gazdák mindennapi életére, az élelmiszer-biztonságra és az élelmiszerárakra is hatással van – jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kedden Mezőkovácsházán.

Zsigó Róbert a dél-békési városban a Gazdaországjárás helyi fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Bizottság (EB) a tervek szerint a következő uniós fejlesztési ciklusban 15-20 százalékkal csökkentené az agráriumnak jutó közvetlen támogatások nagyságát, ráadásul az így elvont összeget a migráció segítésére és szervezésére kívánják fordítani.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által indított, az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót már csaknem 200 ezren aláírták – tudatta az államtitkár.

Zsigó Róbert kifejtette, 2010 óta komoly eredményeket mutatott fel a szektor köszönhetően a magyar gazdák szorgalma mellett annak, hogy a kormány szövetségesként tekint az agrártársadalomra. Sokkal jobb állapotban van a magyar agrárium és az élelmiszer-gazdaság, mint korábban volt – tette hozzá.


“Olyan eredményeink vannak, melyekre közösen méltán lehetünk büszkék” – hangsúlyozta a politikus, aki a következő évek tervei közöl a többi közt az öntözött területek növelését és az élelmiszer-gazdaság fejlesztését emelte ki.

Simonka György (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője elmondta, 2006-ra Dél-Békés az ország harmadik leghátrányosabb helyzetű térségévé vált. Az elmúlt nyolc-tíz évben nagyon sokat fejlődött, a gazdatársadalom megbecsültsége javult. Jobban működnek a gazdaságok, és nemcsak a mezőgazdasági termelés, hanem az élelmiszer-feldolgozás helyzete is sokat javult – közölte a képviselő.

Az EB terve az agrártámogatások csökkentéséről és az a szándéka, hogy megnehezíti a forrásokhoz történő hozzájutást veszélyezteti a magyar agráriumot és a foglalkoztatást – hangsúlyozta Simonka György. Hozzátette, a támogatások csökkenése előbb-utóbb az élelmiszerárak emelkedésén keresztül mindenkit érint majd, nem csak a mezőgazdaságból élőket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek