EUR: 323,35 Ft
CHF: 289,02 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Az MSZP évtizedek óta üzleti kapcsolatban áll Heinrich Pecinával

A Magyar Nemzet értesülései szerint az MSZP évtizedek óta üzleti kapcsolatban áll Heinrich Pecinával. Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője mégis az osztrák üzletember fideszes kötődését vizsgáltatná az osztrák hatóságokkal – írták a napilap online kiadásában szerdán.

A portálon azt írták: a Népszabadság kisebbségi tulajdonát képező részesedést 2015-ben éppen az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány adta el az osztrák üzletembernek, vagyis “maguk a szocia­listák üzleteltek Pecinával”. A pártot akkor Tóbiás József vezette, elnökségének pedig Gőgös Zoltán elnökhelyettes mellett Ujhelyi István is tagja volt – tették hozzá.


Kránitz László, a párt országgyűlési képviselője a vételár összegét nem árulta el, a Magyar Nemzet azonban úgy tudja, az MSZP másfél milliárd forintot kapott.

A Panama-iratokból 2016-ban szerintük az is kiderült, hogy Heinrich Pecina 2002-2010 között üzleti kapcsolatban állt Erős Jánossal, a K&H és a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjével is, aki a portál szerint “kiváló viszonyban” volt több szocia­lista politikussal, köztük Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökökkel.


Mint írták, Pecina egyik alapítványa, a Wintercastle eladott egy kisebb céget ötvenezer euróért Erős János panamai bejegyzésű érdekeltségének, a Garuda Groupnak, amely 2009-ben 5,4 millió eurós hitelt nyújtott a Pecina VCC Financial vállalatának úgy, hogy a könyvvizsgálók a tranzakcióra nem találtak objektív pénzügyi indokot. Az osztrák üzletember néhány hónappal később már nem a panamai cégnek, hanem Erős János kérésére egy bécsi vagyonkezelőnek utalta vissza a pénzt. Az ügyészség pénzmosás gyanújával nyomozott, de nem talált bizonyítékot – olvasható a honlapon.

A Magyar Nemzet közölte, Pecina neve felbukkant a Mol ellen a Gyurcsány-kormány idején intézett támadásban is, amikor az osztrák OMV-n keresztül orosz kézre játszották a magyar olajcég 25 százalékát. Akkor állítólag 5,6 millió Mol-részvény fordult meg az osztrák üzletember kezén – írták, hozzátéve, a részvénycsomagot később az Orbán-kormány idején sikerült visszavásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Ujhelyi István hétfőn jelentette be, hogy az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor “közös bűnös üzelmei.”

Múlt pénteken rejtett kamerával, Ibizán készített kompromittáló felvételek láttak napvilágot az Osztrák Szabadságpárt akkori elnökéről, Heinz-Christian Strachéról, aki lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Budapest változatlanul kedvelt a dél-koreai, illetve ázsiai turisták körében, a szállodák tapasztalata alapján a tragikus dunai hajóbalesetet követő kezdeti megtorpanás után folyamatosan érkeznek a koreai vendégek, bár a hajós városnéző túrákra szóló foglalásaikat nagy számban törlik – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

 • Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt maga az amerikai elnök jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.

 • Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk – írta szerdai számában a Népszava.

 • A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben – közölte a Világgazdasággal az MSD Pharma Hungary Kft.