EUR: 323,46 Ft
CHF: 290,46 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Az RMDSZ-nek küzdeni kell a bejutási küszöb eléréséért

Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) küzdenie kell, hogy elegendő szavazatot kapjon az EP-be jutáshoz a vasárnapi választáson.

Az elmúlt pár évben alacsony volt a EP-választási részvétel Romániában, az országos átlag 20-30 százalék körül alakult – tette hozzá, megjegyezve, hogy az eddigi EP-választásokon az erdélyi magyaroknak nagyobb volt a részvételi arányuk a románokénál.


Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek már 9 százalékos támogatása is volt EP-választáson, most azonban az 5 százalékért is meg kell küzdenie.

Még kérdéses, hogy az államfő kezdeményezésére – a korrupcióval kapcsolatos jogi kérdésekről – kiírt vasárnapi népszavazás megöli vagy serkenti a részvételi kedvet – fogalmazott. A népszavazás nyakatekert kérdéseiből egyértelmű, hogy mindez csak Klaus Johannis elnökválasztási kampányának egy előkészítő lépése – vélekedett Pászkán Zsolt.

A szakértő emlékeztetett, hogy azok az erdélyi magyarok, akiknek magyar és román állampolgárságuk is van, abban az országban szavazhatnak, ahol állandó lakcímmel rendelkeznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz!

  130 éves a Fővárosi Nagycirkusz!

  Százharminc éve, 1889. június 27-én nyílt meg a budapesti Városligetben az első állandó budapesti cirkusz, a mai Fővárosi Nagycirkusz.

 • A nap képe: Minimaki

  A nap képe: Minimaki

  A barnamakik családjába tartozó sárgaszakállas maki (Eulemur fulvus mayottensis) született a Nyíregyházi Állatparkban.

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • Egymást ölik az ellenzékiek

  Egymást ölik az ellenzékiek

  Az ellenzék továbbra sem vehető komolyan: választási csalás egymás lekutyázása, lopás övezi az ellenzéki előválasztást. Ezek közül a politikusok közel kellene kikerülnie Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellenfelének.