EUR: 332,15 Ft
CHF: 302,00 Ft
2019. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Budapest

Ázsiai konyha és magyar vegán bor

Nemcsak külföldön, de hazánkban is egyre többen hódolnak a vegetáriánus mellett a vegán étrendnek is. A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikkstátuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.

A padthai wokbarok kínálatában eddig is fontos szerepet játszottak a mentes és vegán alapanyagok, mostantól viszont az ételek mellett már a Kristinus Borbirtok vegán borát is fogyaszthatják a húsmentes étrend szerelmesei. A Kristinus Borbirtok 2005 óta képviseli a dél-balatoni terroir minőségi borait. Jelenleg hét országba exportálja termékeit, köztük Japánban és Kínában is megtalálhatjuk partnereiket, mivel boraik ízvilága különösen jól passzol az ázsiai konyhához. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy mivel a bor szőlőből készül, ugyanúgy fogyaszthatják a vegán étrend követői is. Azonban, ha mélyebben megvizsgáljuk a bor készítésének eljárásait, akkor rá kell jönnünk, hogy a legtöbb bort derítik. Ez azt jelenti, hogy a borban természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják, a fehérjéket pedig megkötik, ennek köszönhetően lesz a ködös, opálos bor tiszta és stabil. Ez az eljárás pedig a legtöbb esetben nem vegán segédanyagokkal történik. Ilyen például a tojásfehérje, marhacsontból kinyert étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén. A Kristinus Borbirtok a Muscat Lunel Vegan elkészítéséhez növényi alapú fehérjéket használ, melyek burgonyából és zöldborsóból származnak. A legújabb vegán bor alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. A bor reduktív eljárással készült egy rövid héjon áztatás után, irányított erjesztéssel. Ennek köszönhetően megjelennek benne a fajtára jellemző virágos és enyhe citrusos jegyek.


Credit line: Profimedia, Alamy

Kapcsolódó Cikkek

 • Szeretjük a Naplás tavat

  Szeretjük a Naplás tavat

  A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

 • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.

 • Kulturális Fesztivál a Gül Baba Türbéjében

  Kulturális Fesztivál a Gül Baba Türbéjében

  Kultúrák és korok találkoznak a Gül Baba Kulturális Fesztiválon, mely az első olyan 3 napos rendezvény lesz a felújított komplexum életében, ahol bemutatják a török népet és a két nép kultúrájában felfedezhető összefonódásokat.