EUR: 333,86 Ft
CHF: 306,47 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb XIII.kerület

Balettel meséli el George Gershwin életét

A kerületünkben lakó Kriszt László színházi rendező, koreográfus újabb nagy dologba vág bele, hiszen George Gershwin életéről készít balettelőadást, ráadásul csak magyar alkotókkal és magyar szereplőkkel.

George Gershwin oroszországi zsidó származású zeneszerző, zongorista, aki Amerikában élve lett világhíres (Fotó:wikipedia.hu)

Kriszt László tánctanárként és koreográfusként közel 40 éve van jelen a hazai táncéletben, és egyetemi diplomamunkáját is George Gershwinről készítette.
– George Gershwin számomra etalon. Egészen fiatalon, miközben a kortársaim Beatlest vagy Rolling Stonest hallgattak, én Cole Porter, Jerome Kern, Leonard Bernstein és persze George Gershwint zenéiért voltam odáig – mondta lapunknak Kriszt László, aki hozzátette, lényegében e zeneszerzők műveinek hatására lett musicalszínész, és kezdett el koreográfiákat készíteni.


– Így adott volt, hogy valamelyik zeneszerző életét bemutató balettben gondolkozzak, és erre a legalkalmasabb George Gershwin. Egyrészt mert neki van annyi komolyzenei műve, amelyek meg tudják alapozni egy leendő balett zenei anyagát, másrészt ezekben a zenékben benne van Gershwin egész lényének, habitusának esszenciája. Ez a balett Gershwin zenéivel és Gershwinről szól.
A művet valószínűleg külföldön mutatja be a társulat.

Kriszt László rendező megint valami új dolgot talált ki (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Az ötletre több országban is felfigyeltek, és kaptam biztató megkereséseket. Beadtunk két nagy nemzetközi pályázatot, ahol éppen az ilyen egyedi kulturális ötletekre adnak pénzt. Ám a pályázatban is kifejtettük, hogy az alkotók – mivel az ötlet is magyar – csak magyarok lehetnek, igaz, a díszlet, jelmez, fény tervezését meghagytuk a befogadó országnak, ez így korrekt a részünkről, talán ettől is lesz nemzetközi a projekt. Az egyik megkeresés az Egyesült Államokból jött, így az is elképzelhető, hogy Amerikában állítjuk színpadra a darabot, de szeretnénk Európa fővárosaiba is elvinni.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.