2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Belföld

Benkő Tibor: Emlékezni kell a hősökre!

Minden magyar hős, aki életét áldozta a nemzetért, az ország szabadságáért, megérdemli, hogy emlékezzünk rá – hangoztatta a honvédelmi miniszter a magyar hősök emlékünnepe napján a Fejér megyei Pákozdon tartott vasárnapi megemlékezésen.

– Végigtekintve az ezeréves magyar történelmen az államalapítástól napjainkig, az ország lakossága rengeteget szenvedett, sok áldozatot hozott azért, hogy békében, biztonságban, szabadon élhessenek a magyarok – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy emlékezni kell a hősökre, mert a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért.


– Emlékezni kell a múltra is, abból kell építkezni, s a tapasztalatok alapján újabb elvárásokat lehet támasztani magunk és a társadalom felé – mondta Benkő Tibor, aki arról is beszélt, hogy mindenki az unokáira fogja bízni a haza sorsát.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy nagy a kihívás napjainkban is, mert a magyarságot meg kell őrizni, és ebben mindenkinek feladata van foglalkozástól függetlenül.


Az Országgyűlés által 2001. június 19-én elfogadott, a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvény értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján – az idén május 26-án – emlékeznek az elmúlt ezredév magyar hőseire, akik életüket adták a hazáért.

Az ünnep eredete az első világháború alatt elfogadott 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Az 1924-ben az 1914–1918. évi világháború hősi halottai emlékére minden esztendő májusának utolsó vasárnapján nemzeti ünnepként bevezette a hősök emlékünnepét.

A szovjet vezetésű Szövetséges Ellenőrző Bizottság ezután egyre határozottabban követelte az ünnep megszüntetését, és a kommunisták elérték, hogy az általuk elfogadhatatlan tartalmúnak minősített emlékünnep kikerüljön a nemzeti ünnepek köréből.

A törvény 2001-es kihirdetése óta ismét minden évben megtartják a hősök emléknapját május utolsó vasárnapján.

Kapcsolódó Cikkek