2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Sport

BL trófea Görbicz Anita születésnapi ajándéka

Hihetetlenül izgalmas végjátékban született meg a Győri Audi ETO KC ötödik BL győzelme. Ambros Martín és Danyi Gábor mesterek párharcából a magyar tréner került ki végül győztesen. Igaz, mindössze egyetlen gól különbséggel hódította el a BL trófeát a Győr. Ennél értékesebb és szebb születésnapi ajándékot nem is kaphatott volna a döntőben hat gólt szerző Görnicz Anita.

A 36. születésnapját ünneplő Görbicz Anita, a győztes Győr csapatkapitánya az aranyéremmel Fotó: MTI/Czagány Balázs

A DELO WOMEN’S EHF FINAL4 elődöntőjében a Vipers Kristiansand ellen kiharcolt győzelmet követően Danyi Gábor csapata az Ambros Martín vezette Rostov-Donnal csapott össze a fináléban a klub történetének ötödik, zsinórban harmadik Bajnokok Ligája győzelméért. A döntő hatalmas izgalmakat hozott, hol egyik, hol másik csapat volt előnyben, a végjátékban pedig az utolsó öt percben a Győr gólképtelen volt, így hajszálon múlott, hogy döntetlen legyen a vége. A végeredmény 25:24 az ETO javára, de az utolsó lövést Grimbsbönek még védenie kellett. A Győri Audi ETO KC együttese ezzel a klub történetének ötödik Bajnokok Ligája győzelmét szerezte meg!!!


2018/2019 BL győztese a Győri Audi ETO KC. Fotó/ EHF Facebook

Az ETO Leynaud-Görbicz-Amorim-Oftedal-Groot-Brattset-Bódi összeállításban kezdte a BL utolsó mérkőzését vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában. A labdát a zöld mezben játszó címvédő együttes indította útjára és rögtön az első támadásból Amorim zúdított be egy hatalmas bombát. Gyors gólváltások után 3-3-as állásnál az első két perces büntetést a Rostov oldalán osztották ki a játékvezetők. Egészen elképesztő rohanásba kezdtek a csapatok és leginkább támadásban mutattak maradandót. A félidő felénél azonban az oroszok igyekeztek a kezükbe venni az irányítást, ám Danyi Gábor nem várt tovább, kikérte első idejét. Az időkérést Görbicz szélről szerzett bombagólja követte, később szintén egy trükkös Görbicz büntető emelhető ki. Az első félidő végjátéka is a címvédőknek sikerült jobban, négy gólos, a félidő egészét nézve nagy előnnyel vonulhatott pihenőre (11-15).

A Győr norvég kapusát, Kari Aallvik Grimsbø-t választották a                 DELO WOMEN’S EHF FINAL4 legértékesebb játékosának                   Fotó/ EHF Facebook

A második félidőt Grimsbövel a kapuban folytatta a Győr. Görbicz Anita sokadszorra értékesítette a hetest a döntő során, amikor 5 gól volt a különbség. A győriek tartották előnyüket, szemmel láthatólag tudták, mit csinálnak, hiszen teljesen elbizonytalanodott az Ambros Martín vezette sárga mezes csapat. Ekkor viszont Nycke Groot egy videóbírózást követően a végleges piros lapos kiállítás sorsára jutott, amikor a találkozó a 37. percében járt. Groot hiányában Oftedal vette hátára övéit, valamint Grimsbo védései segítették vezetésük megtartásában a zöld-fehér gárdát. Az utolsó öt percet emberhátrányban, de négy gólos előnnyel kezdte meg az ETO (21-25). Majd a túloldalon is kiosztottak egy két perces büntetést a lengyel bírók, pihenőre Sen kényszerült.


A végére egészen egyre zárkóztak az oroszok, és óriási izgalmak következtek, miközben Amorim is megkapta a piros lapot az utolsó percben. Tizenhét másodperccel a vége előtt Danyi Gábor időt és arra kérte a játékosokat ne lőjenek, tartsák a labdát. Oftedal nem nagyon hallgatott ekkor mesterére és egyéni akcióba kezdett, ami nem sikerült, így a Rosztov még egyet támadhatott. Ezért aztán, mondhatni körömrágósra sikeredett a végjáték. Pár másodperc maradt egy utolsó orosz támadásra a végső dudaszó előtt, de Lois Abbingh lövését Kari Grimsbø kifogta.

A Győri Audi ETO KC ötödik Bajnokok Ligája győzelmét ünnepelhette egy gólos győzelmével.  (Végeredmény: 24-25. ) A stúdióban a végjáték kapcsán Borsos Attila szakkommentátor kiemelte, ha még pár percig tartott volna a mérkőzés ki tudja, mi lett volna a végeredmény.

Ambrosio José Martin Cedres, a Rosztov spanyol vezetőedzője a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében játszott Győri Audi ETO KC – Rosztov-Don mérkőzésen. Ambros mindent megpróbált, de ezen az estén, barátja, danyi Gábor csapata egy hajszállal jobb volt..
MTI/Kovács Tamás

Statisztika:

Egymást követő harmadik szezonban lett BL győztes a Győr, de összesen már ötödször szerezte meg a trófeát. Eduarda Amorim és Lois Abbingh 7-7 góljukkal csapatuk legeredményesebbjei voltak a döntőben. Nycke Groot, aki utolsó meccsét játszotta a Győr színeiben BL mérkőzésen, 57 góljával a Final Four történelem legeredményesebb gólgyárosa jelenleg.

Ezt mondták a mérkőzés után:

Danyi Gábor: „Ez nagyon különleges alkalom volt számomra, hogy Ambros ellen meccselhettem. Nagyon jól ismerem, jó barátom. Saját játékunkat akartuk játszani, de az első félidő nagyon nehéz volt, nagyon jól védekeztek. Nagyon büszke vagyok a csapatomra és maximálisan kiakarom élvezni ezt a pillanatot. Köszönök mindent mindenkinek, aki körülöttem dolgozott ezért a sikerért.”

Danyi Gábor az első BL trófeáját ünnepelhette vezetőedzőként a Papp László Budapest Sportarénában vasárnap este, miután barátja és kollégája Ambros Martín csapatát egy góllal le tudta győzni a Győri Audo Eto KC csapatával
MTI/Czagány Balázs

Kari Aalvik Grimsbo: „Három nagyon jó kapusunk van. Folyamatosan segítjük egymást, nem fontos hogy pont ki áll a kapuban, a lényeg, hogy jól menjen neki. Ha a pályára kerülök, a legjobbakat akarom adni. Nagyon örülök, hogy nyertünk újra és átélhetjük ezt a fantasztikus pillanatot.”

Ambros Martin: „Szeretnék gratulálni Gábornak és az ETO játékosainak, mert nagyszerű szezont futottak, valamit a saját játékosaimnak, hogy ilyen szoros meccset sikerült játszanunk úgy, hogy mindenki az Etonak szurkolt. Az kulcs az első félidő volt. Nagyon jól kezdtünk, jól koncentráltunk a mérkőzés elejétől kezdve és szerencsére a Győr tempóját is fel tudtuk venni. A második félidőben ugyanezt próbáltuk, és megvolt az esélyünk, hogy a végén kiegyenlítsünk, de ez sajnos már nem sikerült. Büszke vagyok a csapatomra.”

Lois Abbingh: „Azt gondolom, nagyon büszkék lehetünk, hogy a végletekig harcoltunk és mérkőzésben maradtunk. Sajnos nem tudtuk növelni az előnyünket az elején, de harcoltunk és a végsőkig küzdöttünk. Talán majd jövőre sikerül, büszke vagyok a csapatomra.” Forrás: gyorietokc.hu

Fotó/ gyorietokc.hu

Kapcsolódó Cikkek