EUR: 323,30 Ft
CHF: 291,50 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

Botrány Brüsszelben: Lebukott az EU Számvevőszék fővizsgálója

Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében. Ráadásul mindez az EU számvevőszékének egyik vezető tisztviselőjével és fővizsgálójával, a törvényesség egyik legfőbb őrével, egy liberális politikussal történt mindez – írja a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.

A V4NA értesülései szerint a súlyos visszaélésekről szóló aktákat szokás szerint elfektették a brüsszeli bürokraták. Abszurd, de a bukott liberális belga politikust, Karel Pinxtent évekkel ezelőtt súlyos politikai botrányok és kétes gazdasági ügyek után ejtőernyőzték az Európai Unió egyik legfőbb pénzügyi ellenőrző szervezetébe, az EU Számvevőszékébe. (European Court of Auditors) A törvényesség egyik legfőbb őre, számvevőszéki kamarai elnök lett belőle.


Pinxten korábban belga honvédelmi miniszter, majd mezőgazdasági miniszterként keveredett bele a belga csirkehúsipart érintő dioxin-botrányba, tudott arról, hogy a multinacionális cégek dioxinos táppal etetik a csirkéket, mégsem lépett, hagyta, hogy a lakosság mérgezett húst egyen, illetve, hogy a belga üzemek mérgezett húst exportálnak. A ’90-es évek közepén Pinxtenről kiderült az is, hogy villáját az adózási szabályok kijátszásával építette, ráadásul az építkezésen zömmel feketén foglalkoztatott munkások dolgoztak.

Politikai karrierje Belgiumban itt ért véget, ezután ejtőernyőzték be, hova máshova, mint az EU Számvevőszékébe. Ez a szervezet, amelyben a 28 EU-tagállam mindegyikének van képviselője, hivatott ellenőrizni az Európai Unió költségvetésének megfelelő felhasználását.


A belga liberális politikus ebben a minőségében követett el az elmúlt években különböző költségvetési visszaéléseket, több százezer euró értékben trükközött különböző költségelszámolásokkal. Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott az ügyben, még razziáztak is Pinxten irodájában. Az első sajtóértesülések 500 000 euró törvénytelen eltulajdonításáról szóltak.

Aztán megkezdődött a brüsszeli bürokráciában szokásosnak mondható időhúzó aktatologatás, lényegében az ügy elaltatása. Mindeközben a V4NA brüsszeli forrásai szerint az elfektetett akták tele vannak elképesztő visszaélésekkel.

Az EU főszámvevője aztán egy biztosítási trükkel is bepróbálkozott. Azt állította, hogy a bőröndjében összetört több üveg, egyenként 4000 eurós, azaz több, mint 1 millió forintot érő bor, ami teljesen tönkretett több, szintén a bőröndben lévő több 10 ezer eurós (legalább 3 millió forintot érő) öltönyöket. Egyébként a bort ajándékba kapta. Az elfektetett aktákban szó van egy valószerűtlen balesetről is, amikor saját garázsában a fia törte össze szolgálati autóját. Az már szinte csak hab a tortán, hogy bár szolgálati kocsija dízel, nagy összegű benzinszámlákat is elszámolt.

Ráadásul közpénzen utaztatta, etette családtagjait, unokahúgát és feleségét is.

Bár a kiszivárgó hírek szerint a visszaélések bebizonyosodtak, mindenki szisztematikusan kerülni igyekszik a botrányt és a rendőrségi feljelentést, mégiscsak az EU Számvevőszék fővizsgálójáról van szó. Csupán arról hallani, hogy majd felszólítják Pinxtent a jogtalanul felvett összegek visszafizetésére.

Ráadásul időközben a bukott politikuson követelt 500 000 eurónyi (kb. 160 millió forintnyi) összeget is leolvasztották 150 ezer euróra, azaz kb. 50 millió forintra. Büntetőeljárás megindítása természetesen szóba se került.

Egészen elképesztő módon a botrány kirobbanásakor szabályos mentőakció is indult a bajba került liberális belga politikus megmentésére. A visszaélés sorozat ellenére megpróbálták egy újabb ciklusra meghosszabbítani vezetői megbízatását az EU Számvevőszékénél. Ezt azonban végül egy titkos szavazáson elutasították.

Mindeközben a belga király úgy látta helyénvalónak, hogy bárói címmel jutalmazza a sorozatosan kétes ügyekbe bonyolódó liberális politikust.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Továbbra sem találják azt a férfit, aki három nappal ezelőtt feltételezhetően a Loire folyóba esett a nyugat-franciaországi Nantes-ban, amikor a rendőrség a Zene Ünnepe végén vitatott módon feloszlatta a bulizó fiatalokat.

  • A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a múlt héten a Mars légkörében a NASA Curiosity nevű marsjárója, a hétvégén megismételt mérések azonban kimutatták, hogy jelentősen csökkent a metánszint, egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység metán, ami szinte azonos a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszintnél – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal hétfő este.