EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Külföld

Brüsszel megtámadta a babaváró támogatást! Íme a jegyzőkönyvek

Nyilvánosságra hozta a magyar kormány azokat a jegyzőkönyveket, amelyek bizonyítják, hogy az Európai Bizottság (EB) megtámadta a babaváró támogatást. A dokumentumokból kristálytisztán kiderült, hogy a versenypolitikai főigazgatóság július elseje utáni eljárással fenyegette meg Magyarországot arra az esetre, ha a kormány nem teljesíti az általuk megszabott feltételeket – tudta meg az Origo.

Sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy a büntetésekkel csődbe taszítja azokat a bankokat, amelyek részt vesznek a programban. Ezzel új színtre emelkedett a migránspárti és a bevándorlást ellenző erő küzdelme: Brüsszel nyíltan támad egy, a hagyományos családmodell védelmére irányuló tagállami intézkedést. Egyúttal egyértelműen bebizonyosodott, a Bizottság képviselői hazudtak, amikor letagadták a fenyegetést – írja a lap.


Komoly konfliktus alakult ki a magyar kormány, és az Európai Bizottság között, miután Brüsszel megtámadta a magyar kormány családvédelmi akciótervét. A dolognak azért van kiemelt súlya, mert éppen a program legfontosabb pontjáról, a babaváró támogatásról van szó. Ismert, Európa komoly demográfiai problémákkal küzd, amelyre az európai politika mindezidáig két választ tudott adni: más kultúrájú, és vallású embertömegnek a kontinensre való importálásával, vagy a gyermekvállalási kedv erősítésével kell megoldani a problémát. A magyar kormány egyértelműen ez utóbbi mellett kötelezte el magát, és július elsejei időponttal meghirdette a családvédelmi akciótervet (egyes pontjait), aminek minden betűje azt a célt szolgálja, hogy a migránsok betelpítése helyett a magyar családok vállaljanak még több gyermeket. Nem sokan gondolták volna, hogy Brüsszel megtámadja ezt az intézkedést is, de megtörtént – tudatja a portál.

A legjellemzőbb idézet az “Összefoglaló a Babaváró Támogatással kapcsolatos, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága, valamint az EMMI, a PM és az ITM- TVI képviselői közötti, 2019. április 15-i szakértői szintű telefonos egyeztetésről” című, április 15-i összefoglalóban található: Szó szerint idézi az Origo:


  1. További lépések

A Bizottság jelezte, hogy jogbiztonságot adó hivatalos határozatot nem szeretne hozni a kérdésben (erre idő hiányában sincs mód július 1-jéig), de 80%-os kamattámogatás és kezesség (és a költségtérítések alátámasztása) esetén hajlandó lenne ún. Comfort lettert (megerősítő levelet) kiadni, amiben jelezné, hogy a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, hogy az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. A konstrukció július 1-jéig való átalakítása azonban kérdéses időzítési szempontból, mivel a 80%-os kezességvállalás miatt törvényi és kormányrendeleti szabályozást is módosítani kellene. A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a határozatban mondaná ki, hogy az intézkedés nem minősül állami támogatásnak, akkor azt abból a szempontból is alaposan meg kellene vizsgálnia, hogy sért-e egyéb uniós szabályt (pl. a négy szabadság elvét). Comfort letter esetén ezt az aspektust nem vizsgálná, mivel az csak azt mondaná ki, hogy az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. A Bizottság azt is jelezte, hogy a Comfort Letter kiadását a Versenypolitikai Főigazgatóság magas beosztású vezetője írhatná alá, ami megnyugtató lehetne a bankok számára is. A Bizottság kitérő választ adott arra kérdésre, hogy mit lépne, ha a magyar állam változtatások nélkül hatályba léptetné 2019. július 1-jével az intézkedést, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalból hivatalos vizsgálati eljárást indítson. A Bizottság mindenesetre leszögezte, hogy esetleges érdekelti panasz esetén köteles lenne eljárni (ebben az esetben – ha az intézkedést a belső piaccal állami támogatásnak minősíti – el kell rendelnie a támogatás visszatérítését a bankok részéről). Ebben a vonatkozásban kiemelendő, hogy egy esetleges visszatéríttetést elrendelő határozat, tekintettel a visszatérítendő összegek nagyságrendjére és elkerülhetetlen voltára, akár bankszanálási eljárásokat és pénzügyi stabilitási problémákat is eredményezhet. Azt nem tudjuk, hogy saját hatáskörben indítana-e a Bizottság eljárást, de a panaszkockázat jelentős, figyelemmel arra, hogy az állami támogatás lehetősége miatt a programban részt nem vevő piaci szereplők bármelyike jogosult panaszeljárás kezdeményezésére, és a Bankszövetség aktivitása miatt tisztában is vannak az állami támogatási aspektussal.

A Bizottság egyértelműen kimondta, hogy bármilyen panasz esetén vizsgálatot indít és olyan mértékű bírsággal fenyegetett, amely bankcsődökhöz vezethetne. Nyilvánvaló tehát, hogy Brüsszel és az uniós elitet kritika nélkül kiszolgáló magyar ellenzéki sajtó hazudott, amikor letagadták, hogy a Bizottság megtámadta a babaváró támogatást – számol be az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Megoldódott az orosz Gyatlov-rejtély!

    Lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen az Igor Gyatlov vezette kilencfős turistacsoport – közölte szombaton sajtótájékoztatóján az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov, végleges magyarázatot adva a köztudatba Gyatlov-rejtélyként bevonult esetre.