EUR: 344,63 Ft
CHF: 320,45 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Büntetőeljárás indult! Vizsgálják, ki okozta a dunai hajóbalesetet – Videó!

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja rendőrség, mi vezethetett a szerda esti, legalább hét áldozatot követelő dunai hajóbalesethez Budapesten. Az ütközésben 21-en eltűntek, őket nagy erőkkel keresik a Duna déli szakaszán. Az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, valamint a pártok képviselői.

Az ORFK azt közölte, hogy vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.


A baleset szerda este nem sokkal 9 óra után történt a Margit hídnál; a Viking szállodahajóval ütközött össze a nála jóval kisebb Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A túlélőket kórházba vitték, valamennyien könnyebben sérültek meg.

A balesetről videofelvételek készültek, a rendőrség értelmezése szerint ezeken az látszik, hogy a kis hajó befordult a nagy elé.


A katasztrófavédelem azt közölte, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is. Pontonhidat építenek ki, amelyről a búvárok indíthatják a merülést a hajóroncshoz. A mentést a Műegyetem hajózási mérnökei is segítik.

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt az eltűnt dél-koreai turisták mentésében. Mun megköszönte, hogy a magyar hatóságok “aktívan végzik a mentési műveleteket”. A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el, később pedig bejelentették, hogy Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével 18 tagú operatív csoport indul csütörtökön Budapestre, és küldenek egy 13 tagú mentőcsoportot is, zömmel búvárokat.

Mun Dzse In elnök utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden tőle telhetőt a dél-koreai turistáknak a megsegítésére. A Very Good Tour dél-koreai utazási iroda tudatta, hogy a balesetet szenvedettek 38 hozzátartozója úton van Budapestre, és pénteken megérkezik.

Reggel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban fogadták Kju Szik Chöt, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetét. A megbeszélésen a nagykövetet tájékoztatták arról, hogy pénteken Szijjártó Péter a baleset helyszínen fogadja majd Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminisztert.

Pintér Sándor belügyminiszter hivatalában fogadta Kju Szik Chöt csütörtökön, és részletesen tájékoztatta a baleset ismert körülményeiről, a hatóságok intézkedéseiről és a mentési-kutatási folyamatról.

A baleset miatt hajózási zárlatot léptettek életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól az Árpád hídig. A budai oldalon a személyhajókat, a szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot rendelt el.

A balesetet szenvedett sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. azt közölte, hogy a Hableány fedélzetén a teljes befogadóképesség – vagyis 60 ember – számára megfelelő mentőfelszerelés volt.

A svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette csütörtökön, hogy Sigyn nevű sétahajója volt részese a balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg. A társaság együttműködik a hatóságokkal a baleset körülményeinek kivizsgálásában – közölte a cég.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek