EUR: 323,38 Ft
CHF: 291,57 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb XIII.kerület

Csodaautó az útdíjhasználat ellenőrzéséért

Kerületünkben, a cég Váci utcai központjában mutatták be a Nemzeti Újdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által az útdíjhasználati jogosultságok ellenőrzésére kifejlesztett, autóra szerelt új rendszert.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, a február óta tesztelt rendszer a 3,5 tonna feletti járművek ellenőrzési lehetőségeit bővíti. A fejlesztés menet közben, a legkorszerűbb kamerával készít videófelvételt, a hozzá tartozó szoftverrel készült anyagot pedig a rendőrségnek továbbítják. A társaság vezetője szerint a rendszer kikerülhetetlen, ezért értelmetlenné teszi a trükközéseket.


Bartal Tamás, a Nemzeti Újdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója mutatta be az új autót (MTI/Kovács Tamás)

– A mozgó járművek figyelésére alkalmas technológia világszinten is egyedülálló, hiszen a menet közbeni ellenőrzésekkel mind a viszonylati jeggyel, mind a rendszámmal trükközés értelmetlenné válik. A fejlesztésnek köszönhetően a tetten érések aránya máris a többszörösére ugrott – mondta el Barta Tamás, aki hozzátette, a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően azt tervezik, hogy az újfajta ellenőrzést az e-matrica-rendszerre is kiterjeszti. Hangsúlyozta, nem a büntetéseket, hanem a szabálykövetést kell erősíteni, de a trükközők kiszűrése a jogkövető fuvarozók érdekeit is védi.

Bartal Tamás: Tavaly negyedmillióan szegték meg a szabályt

– Hozzá kell tenni, a tapasztalatok szerint az útdíjfizetési jogosultsággal visszaélők gyakran más szabályokat is áthágnak – mondta Bartal Tamás. – A belföldi autósok és fuvarozók körében a szabályosan közlekedők aránya évek óta javul, a külföldiek ugyanakkor egyre nagyobb arányban közlekednek megfelelő jogosultság nélkül. Cégünk tavaly az e-matrica-rendszerben egymillió pótdíjas esetet, a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíj-rendszerben negyedmillió jogosulatlan úthasználatot észlelt. A pótdíjbevétel csaknem hétmilliárd forint volt.

Kapcsolódó Cikkek