EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Belföld

Czeglédynek egérutat biztosítottak Gyurcsányék

Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nem függesztette fel az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként elhíresült, 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással, valamint más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogát, törvényi előírások miatt a Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – értesült a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Czeglédy mindezt annak köszönheti, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) felvette őt az európai parlamenti listájára, az NVB ülésén pedig nem kapott kétharmados támogatást – kilencen szavaztak mellette és nyolcan ellene – a mentelmi jogának megvonására tett előterjesztés – írja a portál.


A lap beszámolója szerint a büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést közvetlenül azután ki kell hirdetnie, hogy kézhez veszik a választási bizottság írásba foglalt határozatát. Czeglédy ezzel legalább az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig elkerülheti a felelősségre vonást. Utána pedig az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellene ahhoz, hogy ismét bíróság elé állíthassák.

Ha viszont a Gyurcsány-párt úgy dönt, hogy Brüsszelbe küldi, akkor az eljárás újbóli megindítását tovább hátráltatja, hogy EP-képviselőként mentelmi jog illeti majd meg, s annak megvonását Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament elnökénél kell kezdeményeznie. Czeglédy amúgy jelenleg a DK uniós listájának utolsó, 36. helyén áll, ennek ellenére az NVB döntése előtti felszólalásában azt állította: valószínűleg nem lesz EP-képviselő, de nem tartja magát „kamujelöltnek” – álla Magyar Nemzet cikkében.


Ennek azonban ellentmond, hogy tavaly, az országgyűlési választás előtt hasonló trükkel próbált szabad lábra kerülni.

Mint arról a Lokál is beszámolt, Gyurcsányék április 11-én jelentették be, hogy Czeglédy is helyet kap EP-listájukon. A magát „a legeurópaibb pártnak” nevező, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sürgető DK szerint Czeglédy Csaba „egy hős, egy olyan hazafi, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért”.

Czeglédyt ugyanakkor azzal vádolják, hogy a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az áfát és az szja-t nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg. A vád szerint Czeglédy a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Human Operator Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

Kiállása egyébként nem meglepő annak fényében, hogy az ő esetében is felvetődik, hogy a mentelmi jog miatt szerezne mandátumot Brüsszelben. A Gyurcsányné vezette Altusszal szemben ugyanis a rendőrség folytat eljárást azért, mert mintegy négyszázmillió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük Czeglédy Csaba cégének. A Magyar Nemzeti Bank pedig vizsgálatot indított azokkal a kölcsönökkel kapcsolatban, amelyeket Czeglédy cégei kaptak az Altuson keresztül.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek